U Kino Zonu stiže jedan od najvećih kandidata ovogodišnjih Oskara, briljantna glazbena drama “Tár”

Nakon napete francuske triler drame “Obje strane oštrice”, u subotu 04. veljače nam u Kino Zonu stiže jedan od najvećih kandidata ovogodišnjih Oskara, briljantna glazbena drama, “Tár”!

Ostvarivši zavidnu karijeru o kakvoj je malo tko mogao i sanjati, renomirana dirigentica/skladateljica Lydia Tár, prva je žena u povijesti na poziciji glavne glazbene direktorice Berlinske filharmonije i na vrhuncu je svoje igre. Kao dirigentica, Lydia ne samo da orkestrira, ona i manipulira. Kao prava pionirkinja na polju rodne jednakosti, strastvena virtuoskinja prednjači u industriji klasične glazbe kojom dominiraju muškarci. Štoviše, Lydia se priprema za objavljivanje svojih memoara žonglirajući poslom i obitelji. Također je voljna prihvatiti jedan od svojih najznačajnijih izazova: snimanje uživo Simfonije br. 5 Gustava Mahlera. Međutim, sile koje čak ni moćni maestro ne može kontrolirati polako kidaju Lydijinu složenu fasadu, otkrivajući njezine prljave tajne i podmuklo, korozivno korištenje moći. Što ako život zbaci Lydiju s pijedestala?

Uz šest nominacija za najprestižniju filmsku nagradu, Oskar, povratnički film cijenjenog američkog redatelja Todda Fielda je na svojem festivalskom putu koji je započeo na prošlogodišnjoj Mostri do sad već osvojio 32 nagrade i impresivne 132 nominacije, a za njih je u dobrom dijelu zaslužna još jednom zapanjujuća Cate Blanchett u naslovnoj ulozi. Cate je za svoju upečatljivu izvedbu okićena lovorikama u Veneciji i na Zlatnim Globusima, a trijumf joj se svakako smiješi na nadolazećim BAFTA-ma te spomenutim Oskarima.

Sinergija ega, talenta i osobne odgovornosti sudaraju se u zaista izvanrednoj, na trenutke potresnoj izvedbi glavne glumice. To je priča o nesvakidašnjem karakteru i krahu karijere, ali ono što taj pad čini tako uvjerljivim je to što se događa vrlo postupno i izvire iz korijena. Priča se odvija u pažljivo orkestriranim pokretima, tako da nas svaki pokret uvlači sve dublje i dublje u Lydijin vrlo utjecajan i rigidno hijerarhijski glazbeni svijet.

“Tár” je na rasporedu u subotu 04. veljače s početkom od 20 h u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a ulaznice po cijeni od 3,98 eura (30kn) mogu se kupiti svakim radnim danom u periodu od 09-13h u prostoru Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji) te na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije početka prikazivanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...