U Saboru se danas raspravljalo o svemiru: “Kako ćemo postupati ako nas posjete vanzemaljci?”

U raspravi o potvrđivanju ugovora koji uređuje istraživanje svemira neki saborski zastupnici su se danas dotaknuli i vanzemaljaca, spočitnuvši kako se u tekstu ugovora ne spominju druge civilizacije.

Zastupnici su podržali konačni prijedlog zakona kojim se potvrđuje Ugovor o načelima koja uređuju aktivnosti država u istraživanju i iskorištavanju svemira, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela, ali i iznijeli neke prijedloge.

– Ugovor je dosta jednostran, naime predviđa samo aktivnosti u istraživanju svemira, a ne sadrži odredbe vezane uz vlasničko pravo nad svemirom i svemirskim tijelima, nema ništa o tome kako ćemo postupati u slučaju posjeta izvanzemaljske civilizacije, kazao je Davor Dretar (DP), dodavši kako i o tome treba razmišljati u budućnosti.

Miletić: Što ako se pojavi neka druga civilizacija?

I Marin Miletić (Most) predložio je da se tekstu odluke “da svemir pripada čitavom čovječanstvu” doda možda još neki zarez u slučaju da se pojavi neka druga civilizacija.

– To je ispravno jedino ako smo mi jedini u svemiru, a znamo da je svemir ogroman, ne znači da u nekoj drugoj galaksiji nema ničega, kazao je.

Ističući kako se u svemirske programe ulaže ogroman novac, Miletić je kazao kako bi se isto tako svjetski moćnici trebali ujediniti i oko teme gladi u svijetu. U svijetu gladuje 820 milijuna ljudi, ima nas 7.6 milijardi, a hrane koju proizvodimo ima dovoljno za 20 milijardi ljudi, rekao je.

Ugovor potpisalo 112 država

Potvrđivanje Ugovora omogućit će našoj zemlji da kao njegova stranka što kvalitetnije pridonesi praćenju svemirskih politika. U svijetu je 112 država koje su stranke Ugovora, dok od država članica Europske unije jedino Republika Hrvatska i Republika Latvija to nisu.

Ugovorom je usvojeno načelo slobode svemira te se potvrđuje da svemir pripada čitavom čovječanstvu.

Prema Ugovoru, svemir i nebeska tijela otvoreni su za  istraživanje i korištenje svih država bez ikakve diskriminacije, na temelju jednakosti, sa slobodnim pristupom svim regijama nebeskih tijela.

– Svemirske tehnologije neophodne su za digitalno gospodarstvo, ključni su element za povećanje učinkovitosti javnih usluga, ali i pružanje novih prilika za istraživanje, istaknuo je Ivica Šušak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, predstavljajući ugovor.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...