U Vruljici otvoren prvi inkluzivni višeosjetilni park u Zadru za svu djecu koja “lipšaju nam grad”

Nakon što su u kolovozu prošle godine započeli radovi na uređenju, danas je i službeno otvoren prvi inkluzivni višeosjetilni park za djecu Vruljica.

Višeosjetilni – senzorički park Vruljica potpuno je novi koncept igrališta za naše područje u kojem se stvara prostor za stjecanje iskustva, druženje i socijalno učenje djece i mladih te integriranje u zajednicu osoba s teškoćama u razvoju.

U novouređenom parku, kojeg je danas pohodio velik broj djece i roditelja, postavljeno je preko 20 igračaka i sprava namijenjenih svoj i djeci i svim uzrastima, a sve u sklopu projekta INCLUSIVE PLAY Grada Zadra.

Prekrasno subotnje sunčano jutro bilo je idealna prigoda za otvorenje parka i isprobavanje svih novih sprava postavljenih u parku. Brojna su djeca, dakle, u pratnji roditelja pohrlila u Vruljicu da ih sve isprobaju i uživaju u najomiljenijem zadarskom parku u kojem su se igrale i odrastale generacije i generacije Zadrana.

Kako je u prigodi otvorenja kazao zadarski gradonačelnik Branko Dukić, ovo je velika stvar za grad Zadar.

– Ovo je jedan usputni projekt, ali je toliko velik jer stvara razliku između velikog grada i ostalih gradova. Grad Zadar je danas bogatiji za ovo igralište, multisenzorno igralište, koje uključuje svu djecu. Grad Zadar ulaže u svu različitost, odnosno za svu potrebitu djecu, od Centra Mocire pa do interventnih timova, a sad i u jedno igralište za svu djecu koje čini veliku radost za ovu našu malenu populaciju. Vjerujem da ćete se svi ovdje ugodno osjećati. Također pozdravljam partnere iz Mostara, kazao je Dukić između ostalog.

No, nije zaboravio napomenuti ni sljedeće:

– Moram samo reći da ovdje nije posjećeno niti jedno stablo, referirajući se na stalne prozivke zbog potencijalne betonizacije parka.

– Pravo svakog djeteta je pravo na obitelj, ljubav, sigurnost. To je jedna od osnova konvencije o pravima djeteta i upravo ovaj današnji događaj svjedoči tome da svoj našoj djeci želimo osigurati sigurnost, da poštujemo različitosti, da djecu uključujemo u svakodnevni život a poznato je da je upravo igra ono što je najvrjednije u životu, kroz igru se stvaraju novi odnosi, ponašanja, emocionalno razvijanje, razmišljanje tako da zaista pozdravljam ovaj projekt, kazala je ovom prigodom Marija Pletikosa, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, te nastavila:

– Ne mogu se ne osvrnuti osobno koliko me ovo sve veseli i raduje. Naime, odrasla sam ovdje na Vruljici, moja djeca su odrasla ovdje i moji unuci se ovdje igraju i igrat će se i zaista kroz cijeli život pratim razvoj kako našeg grada tako i naše Vruljice. Nekad je ovdje tekao zapušteni potok, najviše smo se bojali kopriva, brali tratinčice, a ovo je danas neprepoznatljivo i sretna sam što smo našoj djeci omogućili da svaki dan lipšaju nam grad.

Zbog završetka ovog projekta, koji je imao i određena kašnjenja u realizaciji, čestitke gradonačelniku, Gradskoj upravi i Odjelu za EU fondove, Dječjem vrtiću Latica i partnerima iz Mostara stigle su i od ministra regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlića.

– Pokrenuta je priča prije dvije i više godina, a danas ovdje svi možemo biti presretni učinjenim. Zadar je suvremen grad, grad koji prati sve razvojne trendove, a definitivno su ovakvi senzorički parkovi nešto što je praksa i u brojnim drugim razvijenim europskim gradovima. Vjerujem da će ovaj park Vruljica kao jedan od naših najvećih i najljepših parkova u Zadru biti poticaj da se i drugi parkovi i druga dječja igrališta prilagođavaju upravo na ovaj način tako da ga mogu koristiti apsolutno sva djeca. To je jedan suvremeni civilizacijski doseg, ali i jedna lijepa priča. Vruljica je oduvijek bila omiljeni park Zadrana i jedva čekam i druge aktivnosti koje će se ovdje odvijati. Još kad dođe proljeće pa malo ova trava naraste, bit će ovdje puno djece i dječje graje, zadovoljno je zaključio ministar Erlić.

Dodajemo i to da će se u sklopu projekta urediti i dio parka u Sportskom centru Višnjik koji je već dobio određene sprave i određene instrumente za igru.

Inače, u Vruljici je i dalje veselo gdje će do 13 sati biti organiziranih igara i radionica za djecu koje su osmislili iz Dječjeg vrtića Latica, uz pomoć volontera. Dakle, djeca mogu izrađivati glazbene instrumente, saditi cvijeće zajedno s djelatnicima Nasada, oslikavati zastavice, oslikavati lica, igrati se u pari s  loptom, sudjelovati u povlačenju konopa, igri zvučnih pamtilica i brojnim drugima.

Cijelu fotogaleriju pogledajte ovdje.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...