Vučetić: “Moj prijedlog je da aktiviramo proračun koji je gradonačelnik blokirao”

Stigao je dugoiščekivan odgovor Ministarstva uprave. Gradonačelnik Branko Dukić može predložiti, a Gradsko vijeće Zadra usvojiti novi proračun, poruka je iz resora.

Marka Vučetića, predsjednika Gradskog vijeća upitali smo kakav razvoj situacije očekuje?

Očekujem da organizira sastanak i da se aktivira blokirani proračun, samo da se povede rasprava o rješenju ovih osam spornih amandmana. Ne propitujemo mišljenje Ministarstva uprave, ali je zanimljivo kako izriče da je moguće donijeti novi proračun. To je ustvari odluka koja nije s razine ministarstva, nego s razine stranačkih politika. U tom slučaju predlagatelji amandmana, kada bi se donio novi proračun, priznali bi da su donijeli nezakonit proračun. Tako da je moj prijedlog da aktiviramo proračun koji je gradonačelnik blokirao i da se samo raspravlja o pravnom statusu tih osam spornih amandmana i na koji način se to riješiti, bilo povlačenjem ili traženjem novih izbora, kazuje Vučetić.

Ako pristanu na formiranje novog proračuna, vijećnici SDP-a, Akcije mladih i Nezavisne lista Enija Meštrovića pognuli bi glavu i javno priznali da su donijeli nezakonite amandmane. Ako gradonačelnik Dukić pak pristane na aktivaciju trenutno blokiranog proračuna, poslao bi poruku da je neutemeljeno odveo Grad u fazu preživljavanja.

Pa koliko je izgledno očekivati da će pristati na prijedlog predsjednika Gradskog vijeća?

Mislim da neće. Zato što je njemu i HDZ-u, uključujući i mišljenje Ministarstva uprave, stalo do toga da pokažu kako je došlo do kršenja zakona od strane većine u Gradskom vijeću. vrlo je indikativno i to što je odluka Ministarstva uprave najprije došla do medija, a potom do mene kao predsjednika Vijeća. Upravo to je dokaz da shvaćaju da su napravili propust kada je gradonačelnik Dukić blokirao Grad blokadom proračuna i da će pošto potom htjeti izglasati novi proračun. No, to bi bio presedan koji bi pogubno djelovao za sve buduće situacije u svim jedinicama lokalne samouprave. To bi značilo da je bitno donijeti bilo kakav proračun do kraja godine, a da se nakon toga kroz godinu mogu donositi novi nakon što ih predstavnici izvršne vlasti blokiraju, Vučetićev je zaključak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...