WHO: Potresom pogođeno oko 23 milijuna ljudi, uključujući i 1,4 milijuna djece

Adelheid Marschang, viša službenica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za hitne slučajeve, rekla je da će oko 23 milijuna ljudi, uključujući 1,4 milijuna djece, vjerojatno biti izloženo i u Turskoj i u Siriji nakon razornih potresa i naknadnih podrhtavanja koji su tisuće zgrada pretvorili u ruševine, donosi Index.

Marschang je rekla da Turska ima snažnu sposobnost odgovora na krizu, ali da će glavne nezadovoljene potrebe u neposrednom i srednjem roku biti preko granice u Siriji, koja se već bori s višegodišnjom humanitarnom krizom zbog građanskog rata i izbijanja kolere.

“Ovo je kriza povrh višestrukih kriza u pogođenoj regiji”, rekla je na sastanku odbora organizacije u Ženevi. “Po cijeloj Siriji potrebe su najveće nakon gotovo 12 godina dugotrajne, složene krize, dok humanitarna sredstva i dalje opadaju”, rekla je.

WHO je priopćio da šalje zalihe za hitne slučajeve, uključujući opremu za traume i hitne operacije te da aktivira mrežu timova hitne medicinske pomoći.

“Sada je utrka s vremenom”, rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus. “Svake minute, svakog sata koji prođe, sve su manje šanse da se preživjeli pronađu živi”, rekao je.

Rekao je i da je WHO posebno zabrinut za područja Turske i Sirije odakle nema informacija od potresa u ponedjeljak. “Mapiranje štete jedan je od načina da shvatimo na što trebamo usmjeriti pozornost”, rekao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...