WHO sazvao hitan sastanak zbog izbijanja jedne od najsmrtonosnijih zaraza

WHO je okupio stručnjake iz cijelog svijeta kako bi razgovarali o tome kako ubrzati razvoj cjepiva i lijekova za Marburg virus.

Sve su veći strahovi da bi svijet mogao biti zatečen zbog trenutno neizlječive bolesti koja ima stopu smrtnosti do 88 posto.

Virus, koji se smatra opasnijim rođakom ebole, ubio je devet ljudi u Ekvatorijalnoj Gvineji u prvoj epidemiji u toj srednjoafričkoj državi. Vjeruje se da je više od desetak drugih zaraženo.

Reuters javlja  kako su i vlasti u Kamerunu otkrile dva sumnjiva slučaja Marburg virusa u Olamzeu, općini u južnoj pokrajini zemlje na granici s Ekvatorijalnom Gvinejom.

Međunarodne agencije za pomoć požurile su rasporediti timove na terenu u pokrajini Kie Ntem u Ekvatorijalnoj Gvineji kako bi kontrolirale epidemiju. Susjedni Kamerun i Gabon također su ograničili kretanje duž svojih granica zbog zabrinutosti oko zaraze.

Članovi konzorcija za cjepiva protiv virusa Marburg (MARVAC) rekli su da bi mogli proći mjeseci dok učinkovita cjepiva i lijekovi ne postanu dostupni, jer će proizvođači morati prikupiti materijale i provesti ispitivanja.

Ipak, ne dižu zvona za uzbunu, jer mnogi vjeruju da će virus biti brzo obuzdan i kontroliran prije nego što prouzroči veću štetu.

‘Nadzor na terenu je pojačan’, rekao je tijekom sastanka George Ameh, predstavnik WHO-a u Ekvatorijalnoj Gvineji.

‘Pronalaženje kontakata, kao što znate, temelj je odgovora na širenje virusa. Mi smo…preraspodijelili timove za COVID-19 koji su bili tamo radi praćenja kontakata i brzo ih naknadno opremili kako bi nam stvarno pomogli, dodao je.

Slučajevi Marburg virusa su rijetki, a godišnje brojke slučajeva često ostaju jednoznamenkaste. To znači da kada izbije epidemija, a globalni zdravstveni dužnosnici nisu spremni, malo je cjepiva i lijekova dostupno za liječenje, prenosi Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...