Zadarski nadbiskup Milan Zgrablić poziva na Nadbiskupijsko korizmeno hodočašće na Molat

Korizmeno hodočašće Zadarske nadbiskupije na otok Molat koje predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić održava se u subotu, 11. ožujka povodom 80. godišnjice okrutne smrti s. Agneze Petroša, redovnice rodom s Molata, otoka u sjevernom dijelu zadarskog arhipelaga.

Hodočašće organizira Zadarska nadbiskupija. Tim povodom nadbiskup Zgrablić uputio je pismo župnicima, upraviteljima crkava i redovništvu na području Zadarske nadbiskupije u želji da potaknu vjernike da sudjeluju na tom susretu vjere, nadbiskupijskog zajedništva i iskazivanja poštovanja žrtvi nevino ubijene s. Agneze i drugih zadarskih svećenika u Drugom svjetskom ratu i poraću.

Nadbiskup Zgrablić u dopisu pojašnjava da je otok Molat izabran za mjesto hodočašća povodom 80. godišnjice smrti molaćanske redovnice Agneze Petroša te „u sjećanju na podmuklo ubojstvo Slugu Božjih don Eugena Šutrina, višegodišnjeg župnika u Molatu i Brguljama i u spomen na don Srećka Lovretića, rođenog Molaćanina kojega su ubojice svezanoga bacili u more i utopili kao i u sjećanju na druge svećenike, redovnike i vjernike laike ubijene tijekom i nakon Drugog svjetskog rata In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri, za koje se vodi proces kauze za beatifikaciju“ poručuje mons. Zgrablić.

Na tom hodočašću će se također moliti za sve žrtve velikog koncentracijskog logora na Molatu kojega su uspostavili talijanski fašisti i kroz kojega je u Drugom svjetskom ratu bilo prošlo oko 20 000 ljudi.

Nadbiskup Zgrablić potiče župnike i ostale pastoralne djelatnike da o tom hodočašću obavijeste vjernike, da ih „pozovu na taj korizmeni hodočasnički molitveni put“ te se, prema mogućnosti, osobno priključe hodočašću u zajedništvu sa župljanima.

– Dobro došli su svi koji se žele pridružiti toj molitvi i hodočašću. Gospodin neka milostivo pogleda na žrtvu naših Slugu Božjih i neka učini da njihova nevino prolivena krv nadopuni ono što nedostaje patnjama Kristovim za spasenje svijeta, a svima nama podijeli milost da na Kristovu ljubav odgovorimo našom ljubavlju i vjernošću. Neka njihova prolivena krv bude korisna da i mi idemo i rod donosimo, poručuje nadbiskup Zgrablić u duhu svoga biskupskog gesla I rod donosite.

Program hodočašća

U 9,00 sati je polazak hodočasnika s posebno organiziranim katamaranom s poluotoka u središtu grada Zadra prema Molatu. Za vrijeme putovanja prema Molatu hodočasnici će se uz stručnoga tumača upoznati sa životom Slugu Božjih i poviješću koncentracijskog logora u Molatu.

U 10,30 sati započinje pobožnost Križnog puta od župne crkve Pohođenja BDM u Molatu, preko koncentracijskog logora, groblja logoraša, mjesta mučeništva, ubojstva i ukopa s. Agneze u Brguljama.

U 12,30 sati nadbiskup Zgrablić će predvoditi svetu misu ispred obiteljske kuće s. Agneze u Brguljama.

U 13,30 sati je pauza za ručak (hodočasnici neka ponesu sa sobom hranu i piće).

U 14,30 sati je povratak katamarana iz Brgulja, a u 15,30 sati je dolazak hodočasnika na poluotok u Zadar.

Prijave za hodočašće primaju se u župnim uredima Zadarske nadbiskupije do ponedjeljka, 6. ožujka ili do popunjavanja mjesta na katamaranu (broj mjesta je ograničen).

Župnici neka rezerviraju broj mjesta na katamaranu kod vicekancelara don Marina Batura, radnim danom od 9 do 12 sati. Prilikom upisa u župnom uredu potrebno je uplatiti putnu kartu u iznosu od 15,00 €.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...