Započela 21. Ninska šokolijada; Znate li zašto se šokol ne proizvodi u velikim količinama?

Za ovogodišnju tradicionalnu gastronomsku manifestaciju prijavilo se 39 šokolara i šokolarica iz Nina i 10 mjesta iz okruženja koji u svojim obiteljima njeguju i čuvaju tradiciju izrade šokola jako rijetke delicije koja se radi samo u ninskom kraju. Od pamtivijeka je Nin kolijevka šokola, pa iako se recept prenosi više od dva desetljeća i rade se razne varijante šokola, onaj izvorni tradicijski iz Nina i okolnih mjesta koji imaju gotovo identičan obiteljski recept je onaj pravi i nije lažnjak kako će to reći pravi znalci i gurmani. Ninski šokol je brend i mnogi ga traže, a ima ga jako malo i zato je izuzetno cijenjen.

Razlog zbog čega se on ne proizvodi u velikim količinama jest taj što za njegovu izradu treba utrošiti kvalitetno meso svinjske vratine puno mirodija i kvalitetno crno vino. Nakon što se vino prokuha u njega se položi meso, a koje je nekoliko dana prije toga odležalo u ninskoj soli.

Priprema, postupak i čuvanje pravo je obiteljsko umijeće, a domaći proizvod se teško može proizvoditi kao komercijalni proizvod zbog jako skupe proizvodnje. Malo ga ima i jako je cijenjen, a tako će vjerojatno još ostati neko vrijeme.

Vještina izrade šokola je vještina prenesena usmenom predajom u obiteljima i po svojim obilježjima pripada u nematerijalno kulturno dobro.

Ovogodišnji šokolari i čuvari kulturne baštine su:

Nin (16 osoba): Šime Ljubičić Zdenkov, Marin Dejanović, Marko Oltran, Branko Sjauš, Vjera Sjauš, Ante Tonči Šalov, Matej Šalov, Domagoj Burela, Iva Skočić Burela, Šime Burela, Šime Skočić, Danijel Striguljica, Tanja Skočić, Matija Šalov, Josip Puškar, Marko Burela Zdenkov Ninski Stanovi (4 osobe): Ante Jurkin, Nada Jurkin, Josip Jurkin, Branko Jurkin
Zaton (1 osoba): Stipe Pavlović

Žerava (3 osobe): Joško Jurlina, Romeo Beram, Marin Beram

Poljica Brig (1 osoba): Zoran Zekanović

Petrčane (1 osoba): Zoran Lisica

Privlaka (6 osoba): Miroslav Šango, Marijana Šango, Kristijan Šango, Dragan Begonja, Ana Matulj, Ivica Matulj

Vrsi (3 osobe): Vesna Perinić, Ante Perinić, Šime Stojak

Briševo (1 osoba): Ante Butić

Zemunik (1 osoba): Marko Šarić

Zadar (2 osobe): Petra Rončević, Tomislav Rončević

Sveukupno sudjeluje u čuvanju baštine 30 muškaraca i 9 žena, odnosno sudjeluje ukupno 39 osoba. Od ukupnog broja prijavljenih je 21 natjecatelj iz redova mladih čuvara baštine.

Kao i prethodne godine šokolari su sami nabavili meso, a Turistička zajednica grada Nina Nina sufinancira nabavku mesa te time u ulozi organizatora manifestacije čuva tradiciju izrade Ninskog šokola i dalje.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...