Zavod za statistiku objavio novu analizu cijena, pogledajte što je najviše poskupjelo

Državni zavod za statistiku objavio je istraživanje o kretanju prosječnih maloprodajnih cijena proizvoda i usluga za osobnu potrošnju. Od 103 proizvoda koje su pratili 60 posto je skuplje u odnosu na studeni.

Cilj istraživanja je prikupiti informacije o kretanju potrošačkih cijena za odabrana dobra i usluge u kunama i eurima, odnosno pružiti statističke podatke o kretanju cijena u obje valute, kažu iz DZS-a.

Mjesečno praćenje 103 proizvoda

Iz DZS-a poručuju da su za mjesečno praćenje prosječnih maloprodajnih cijena odabrana 103 proizvoda (78 dobara i 25 usluga), a svakog mjeseca prikupit će se oko 5700 cijena na oko 800 prodajnih mjesta.

Podaci o cijenama ne prikupljaju se na tržnicama i kioscima s obzirom na to da na tim prodajnim mjestima, prema Smjernicama za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom, ne postoji obveza dvojnog iskazivanja cijena u kunama i eurima.

Što je sve poskupjelo?

U siječnju poskupio bijeli i miješani kruh za 3 odnosno 5 centi (23 odnosno 38 lipa). Svinjetina s kostima poskupjela je 16 centi (1.21 kn), šunka u ovitku za 21 cent (1.58 kn), mortadela za 37 centi (2.79 kn), a čajna kobasica za 5 centi (38 lipa).

I oslić je skuplji za 19 centi (1.43 kn), a polutvrdi sir za 27 centi (2.03). Deset jaja je poskupjelo točno 50 centi (3.77 kn). Rajčice su po kili poskupjele 17 centi (1.28 kn). Kila meda košta, pak, 41 cent (3.09 kn) više nego u prosincu.

I usluge plaćamo znatno više. Žensko šišanje, primjerice, u siječnju je bilo za 56 centi (4.22 kn) skuplje u siječnju, pedikura za 43 centa (3.24 kn), a članarina u teretani za 1.69 euro (12.73 kn), prenosi Index.

Kako se prikupljaju podaci?

Prikupljanje podataka o cijenama provode ovlašteni snimatelji cijena Državnog zavoda za statistiku jedanput na mjesec na devet geografskih lokacija (Zagreb, Slavonski Brod, Osijek, Sisak, Rijeka, Pula, Split, Dubrovnik i Varaždin) radnim danima (cijene se ne snimaju vikendima i praznicima), i to približno istog dana u mjesecu.

Tablica sadržava podatke o prosječnim maloprodajnim cijenama na razini Republike Hrvatske uzimajući u obzir cijene po kojima su odabrana dobra i usluge dostupni potrošačima tijekom razdoblja prikupljanja podataka o cijenama za referentni mjesec i popuste primijenjene tijekom razdoblja prikupljanja podataka.

Prosječne maloprodajne cijene za svaki proizvod računaju se jednostavnom aritmetičkom sredinom iz prikupljenih cijena na razini Republike Hrvatske.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...