ZDRAVLJE DJECE Doznajte sve o Babysteps programu za poticanje razvoja beba i djece od 1 do 3 godine

Već od rođenja brojni se roditelji suočavaju s činjenicom da njihove bebe, ali i djeca do treće godine života, imaju određene motoričke, senzoričke i kognitivne poteškoće u svladavanju senzo-motoričkih vještina.

S ciljem pomaganja savladavanja tih poteškoća, u Zadru od nedavno postoji program Babysteps. Osnovna misija tog programa je poticanje ranog razvoja za bebe do godine dana i djecu od 1-3 godine i kao takav jedini je koncept poticanja ranog senzo-motoričkog razvoja bebe i djece kroz fizio i radnoterapijske postavke u cijeloj Republici Hrvatskoj.

Riječ je o programu koji je nastao kao produkt dugogodišnjeg rada Ivane Štedul s djecom s motoričkim, senzoričkim i kognitivnim poteškoćama u Hrvatskoj i inozemstvu. Primijetivši kako određeni segmenti terapijskih postupaka pomažu djeci s motoričkim, senzoričkim i kognitivnim poteškoćama u svladavanju senzo-motoričkih vještina, zanimalo ju je može li kombinacija određenih razvojnih aktivnosti dovesti do bržeg razvoja vještina i kod djece s urednom fiziološkom krivuljom razvoja. Spajajući znanja iz neuroanatomije i biomehanike pokreta stvorila je Babysteps senzo-motoričke radionice za bebe, koje se od 2013. godine redovito provode u Karlovcu, a od veljače 2017. godine i u Zagrebu.

Glavna misija

Dakle, putem franšize, Babysteps program je došao i u Zadar, a podružnicu je otvorila Katarina Mićanović koja je pohađala Babysteps program zajedno sa svojim sinom od 3. mjeseca njegove neurološke dobi.

S Katarinom smo popričali o važnosti ovog programa za tako malu djecu kao i o svim problemima s kojima se susreću njihovi roditelji.

– Moj sin je rođen s određenim izazovima te smo pristupili Babysteps programu kako bismo „ispravili“ hipotonus koji se javio uslijed dvomjesečnog bolničkog liječenja. Babysteps  programom fizioterapeuti su naučili mene kao majku kako mogu razvojne aktivnosti provoditi doma, ističe Katarina.

– Glavna misija djelovanja Babysteps programa poticanja ranog razvoja je nužna i aktivna edukacija roditelja u svim bebinim aktivnostima: roditelje educiramo o fiziološki ispravnim pokretima te načinima maksimalnog poticanja senzo-motoričkog dječjeg razvoja u vlastitom domu. Također ih educiramo o načinima ispravljanja onih aktivnosti koje su naučene na krivi način te ponovnom učenju aktivnosti na pravilan način, rekla nam je, između ostalog.

Kroz razvojne aktivnosti vodi ih Sara Smolić, fizioterapeut i voditelj radionica koja ističe da je glavni cilj Babysteps programa:

– Obučiti svakog roditelja kako provoditi  razvojne aktivnosti doma jer roditelji su ti koji su 0-24 sata sa svojom bebom i vrlo nam je bitno naučiti ih razvojnim aktivnostima kako bi napredak bio bolji i brži–nastavlja: kod beba nam je bitno znati u kojoj su trenutno fazi motoričkog razvoja kako bismo mogli prilagoditi razvojne aktivnosti bebinim trenutnim sposobnostima. Zato educiramo roditelje o razvojnim fazama kako bi mogli pratiti svoju bebu i uočiti moguća odstupanja na vrijeme.

Što dalje?

Inače, bebe kad napune godinu dana nastavljaju s programom dalje odnosno prelaze na Babysteps senzo-motoričke radionice za djecu od 1-3 godine koji je grupni oblik rada koji za cilj ima poticanje suradničkog odnosa u grupi, ali i  razvoj grubomotoričkih vještina (trčanja, skakanja, penjanja, prelaženje preko prepreke, provlačenja, nošenja…), fine motorike,  poticanje i povećanje samostalnosti u aktivnostima svakodnevnog života (primjerice igra, oblačenje, hranjenje…).

Zanimljivost kod Babysteps senzo-motoričkih radionica za djecu od 1-3 godine je da se tema radionica mijenja svaki mjesec:

– Tako je! Radionice za djecu od 1-3 godine se održavaju svaki mjesec s drugom temom rada. Teme rada obuhvaćaju godišnja doba i aktivnosti vezane za njih, pa smo tako u siječnju kroz temu ZIMA radili guranje i kolutanje lopte kao simulaciju velike snježne grude, anđela u snijegu gdje je simulacija snijega bila bijela glatka taktilna podloga koja „škripi“ kao pravi snijeg, hvatali smo pahuljice koje su padala s „neba“ … Kroz navedene aktivnosti djeci smo približili godišnje doba zima aktivirajući svih 7 osjetila. Djeca su razvijala svoje sposobnosti, a pritom se i zabavljala izrađujući materijale koje su nosili i doma za pohvaliti se tati.

Babyhandling

Osim Babysteps programa provode još i babyhandling edukaciju za trudnice i roditelje novorođenčadi.

– Babyhandling edukacija se održava jednom mjesečno i kroz nju radimo na pravilnom nošenju, spuštanju, prevlačenju, hranjenju i kupanju bebe. Kroz Babyhandling od prvog dana rođenja beba usvaja pravilne obrasce pokreta, a roditelji postaju sigurniji u ophođenju s bebom, otkrile su nam naše sugovornice.

Više o svemu možete poslušati u emisiji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...