Zelenski stigao u Bruxelles, sastat će se i s Plenkovićem

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski doputovao je danas u Bruxelles, gdje će sudjelovati na summitu čelnika EU i obratiti se zastupnicima Europskog parlamenta.

Zelenskog su u zračnoj luci u Bruxellesu, kamo je doputovao iz Pariza zajedno s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, dočekali predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, penose agencije.

Ukrajinski predsjednik je najprije stigao u Europski parlament, gdje ga je dočekala predsjednica Parlamenta Roberta Metsola i priređen svečani doček uz sviranje ukrajinske i europske himne.

Jučer je bio u Londonu i Parizu, danas će se sastati s Plenkovićem

Zelenski je jučer bio u Londonu, a navečer u Parizu, gdje je razgovarao s francuskim predsjednikom Emanuelom Macronom i njemačkim kancelarom Olafom Scholzom. Iako je bilo jasno da će nakon Londona i Pariza doći u Bruxelles, u EU do zadnjeg trenutka nisu htjeli službeno potvrditi njegov dolazak.

Zelenski će nakon obraćanja zastupnicima Europskog parlamenta doći u sjedište Europskog vijeća i obratiti se čelnicima država članica. Nakon toga imat će niz bilateralnih sastanaka s čelnicima država članica, među njima i s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem. Budući da nema dovoljno vremena da se sastane sa svakim pojedinačno, sastanci će biti organizirati po skupinama od po nekoliko čelnika država.

Njegov prvi posjet Bruxellesu od početka rata

Ovo je njegov prvi dolazak u Bruxelles nakon početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače prošle godine. Od početka rata Zelenski se šest puta obraćao čelnicima EU na njihovim summitima putem videoveze.

Zelenski je iz Londona i Pariza pozvao saveznike da pojačaju i ubrzaju slanje vojne pomoći, uključujući i borbene zrakoplove, a očekuje se da će iste pozive ponoviti i iz Bruxellesa.

“Što prije Ukrajina dobije teško naoružanje dugog dometa, što prije dobije avione, to će se prije završiti ruska agresija i moći će se vratiti mir u Europi”, rekao je Zelenski u Parizu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...