Znojite se dok spavate? To bi mogao biti znak određenih zdravstvenih problema

Iako je povremeno noćno znojenje sasvim uobičajena pojava i najčešće uzrokovano pregrijanom prostorijom ili preteškim dekama, ako se noću znojite učestalo, to bi mogao biti znak određenih zdravstvenih problema koje je potrebno liječiti. Kako objašnjavaju liječnici, postoji nekoliko različitih uzroka za noćno znojenje.

“Normalno je osjetiti varijacije u tjelesnoj temperaturi dok spavate, a ponekad to može dovesti do znojenja”, kaže dr. Aarthi Ram, neurologinja i stručnjakinja za medicinu spavanja u Houston Methodistu. “Iako je ova pojava razumljivo neugodna, noćno znojenje uglavnom je bezopasno. Ipak, u nekim drugim slučajevima može biti znak pojedinih zdravstvenih stanja.”

Kako objašnjava Ram, noćno znojenje može biti uzrokovano konzumacijom alkohola prije spavanja, visokom razinom stresa, visokim temperaturama u prostoriji u kojoj se spava, ali i određenim vrstama lijekova. Naime, lijekovi koji najčešće mogu rezultirati pojačanim znojenjem noću jesu antidepresivi, lijekovi za hormonsku terapiju, lijekovi za hipertenziju te lijekovi za hipoglikemiju.

Osim toga, noćno znojenje često je jedan od prvih znakova menopauze kod žena. Ram navodi kako čak 75 posto žena tijekom menopauze iskusi probleme s pojačanim noćnim znojenjem, piše N1.

U nekim slučajevima noćno znojenje se javlja kao rezultat zdravstvenog stanja ili bolesti, uključujući:

  • autoimune poremećaje kao što je reumatoidni artritis,
  • rak, uključujući leukemiju, limfom i rak prostate,
  • depresiju,
  • bolesti srca,
  • hipertireozu (također poznata kao preaktivna štitnjača),
  • pretilost,
  • ozbiljne infekcije poput endokarditisa i tuberkuloze,
  • poremećaje spavanja, uključujući opstruktivnu apneju za vrijeme spavanja.

“Spavanje i znojenje vrlo su složeni procesi koji reagiraju na mnoge znakove i definitivno mogu utjecati jedan na drugi”, kaže dr. Ram, prenosi Index. “Ako se redovito budite u znoju, doživljavate iznenadna noćna znojenja praćena gubitkom težine ili ako vam noćno znojenje onemogućuje kvalitetan san, vrijeme je da razgovarate sa svojim liječnikom.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...