Hoće li i u Zadru paušalni porez porasti na 199 eura po krevetu? Grdović: “Nepoštena praksa. Odluka se može donijeti u zadnji trenutak”

Država je poreznim promjenama iz 2019. omogućila širok raspon godišnjeg paušalnog poreza, od 19,91 eura ili 150 kuna do 199,08 eura, odnosno 1500 kuna po krevetu.

Kako je Ministarstvo financija najavilo izmjene Zakona o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave, javila se bojazan da će lokalne vlasti pribjeći podizanju paušala.

Iako je Zadar još uvijek u nižem razredu kada govorimo o ovom tipu poreznog opterećenja, predsjednika zadarskih iznajmljivača Klaudija Grdovića upitali smo je li na pomolu promjena.

Naime, na svojoj su je koži osjetili Splićani kojima se početkom godine paušalni porez za staru gradsku jezgru povećao za pet puta, s 40 na maksimalnih 199 eura.

Neće se podizati za ovu godinu! Odluka o paušalu ide na Turističko vijeće i donosi se do Božića. Pošto sam ja u Turističkom vijeću, hvala Bogu da nisam za to. Mi jesmo podigli nešto malo, mislim da iznosi 44,15 eura po ležaju. Prije je bilo 350 kuna po ležaju, sada je prebačeno na eure i zaokružena je svota, veća je za nekih 20, 30 kuna. Sezona je bila dobra i ja sam se s tim kao iznajmljivač složio, govori nam Grdović.

Najviše porezno opterećenje do danas su uveli jedino Split i Dubrovnik. Na trećem mjestu je Crikvenica s 46 eura po krevetu. Zadar u društvu gradova poput Makarske, Poreča i Raba, još uvijek ima niži paušal.

Riječ je o nepoštenoj praksi. Odluka se može donijeti u zadnji momenat, primjerice 20. prosinca Turistička zajednica može reći da će paušal iznositi 1500 kuna. Kao iznajmljivač to nećete doznati do prvog mjeseca, a čim prođe 1. siječnja, a niste odjavili apartman, automatski ste prisiljeni plaćati taj iznos. Primjerice, ako imate 20 ležajeva i 350 kuna po ležaju, to vam je 7 tisuća na godinu. Zamislite da vam netko digne taj iznos na 1500 kuna. To vam je 30 tisuća kuna. Znači, skačete sa sedam na 30 tisuća kuna!, priča Grdović.

Već se smatra kako bi turistička sezona 2023. mogla biti bolja od 2022., čemu u prilog idu i dobre rane najave sa stranih tržišta. Iznajmljivači su pozitivni.

Sezona će, kako sad svi govore, biti super, odlična!, zaključuje Grdović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...