Žuvela ide na parlamentarne izbore s revolucionarnom reformom: “Pregled kod najboljeg stručnjaka platiti ćete 30 eura maksimalno”

Uskoro kreće zaoštravanje kopalja na političkoj sceni i stvaranje novih koalicijskih saveza.

Naime, pred nama je 2024., nazvana megaizbornom godinom u Hrvatskoj.

Nakon izbora za zastupnike u Europskom parlamentu, a prije onih za predsjednika republike, na rasporedu su parlamentarni izbori.

Ime koje će se pojaviti na njima ono je zadarskog ginekologa, vijećnika Županijske skupštine – Ive Žuvele.

Ovaj ‘najdoktor’ bio je najveće iznenađenje lokalnih izbora 2021., kada je za manje od 1500 glasova izgubio je od aktualnog župana Božidara Longina. Iako nisu konkurirali za istu fotelju, na razini grada osvojio je čak tisuću glasova više od Branka Dukića.

Već se neko vrijeme spekulira kako će u utrku za vlast krenuti u savezništvu sa šibensko-kninskim županom Markom Jelićem.

Jelić je već dva puta porazio HDZ u svom kraju. Najprije na izborima za gradonačelnika gdje je pobijedio Josipu Rimac, a potom i u onima za župana kada je osvojio više glasova birača od dugogodišnjeg HDZ-ovog funkcionera Gorana Pauka.

Točno, idemo zajedno. Možda on čak bude na mojoj listi, ha, ha, ali svakom slučaju, pričamo jednu nezavisnu priču, ne krijemo se iza nikakvih kratica ili stranaka. Radimo isključivo sa svojim porivom da neke stvari promijenimo. S obzirom na to da je Veleučilište u Kninu njegovo dijete, da čovjek ima stručne reference, njegovo će biti obrazovanje, moje zdravstvo. Prošao sam i bolnički sustav i privatni i sustav doma zdravlja, završio sam menadžment u zdravstvu i mislim da tu mogu dati svoj obol, potvrđuje Žuvela.

Na izborima Žuvela predstavlja sveobuhvatnu zdravstvenu reformu. Problemi i izazovi hrvatskog zdravstvenog sustava su golemi. 97 posto liječnika u zemlji nezadovoljno je svojim statusom, pokazali su rezultati nedavne ankete. Nezadovoljni su i pacijenti, u prvom redu zbog lista čekanja koje im onemogućuju pravovaljanu zdravstvenu zaštitu koju plaćaju. Tu je i gomilanje dugova koje generiraju bolnički sustavi, a unazad nekoliko mjeseci suočeni smo i s nestašicom lijekova.

Ovaj sustav je nasađen tako nakaradno, nakrivo da vi ono što plaćate – nemate. Kada gledamo prošli sustav i prošlu državu, tu su neke stvari bolje funkcionirale, to je bilo javno zdravstvo. Imali ste školu Andrija Štampar, imali ste sistematske u školama, imali ste puno veću brigu za osjetljive skupine. Danas se i to zanemarilo. Sve se gleda kroz financije. To bismo čak i mogli prihvatiti kada bi se te financije pravilno rasporedile. Svi smo svjesni da monopol nikome ne nosi dobro, poručuje Žuvela.

U fokusu njegove reforme je održivost sustava, jačanje javnoga zdravstva, prevencija… No, ono što ga čini najzanimljivijim jest postavljanje svih liječnika, bilo privatnih, bilo javnih – na ‘tržište’. Sve njihove usluge bit će javno dostupne, što u prijevodu znači da kvaliteta pregleda koju pacijent može dobiti više neće isključivo ovisiti o dubini džepa.

Kada ste imali jednog teleoperatera, dobivali ste račune za telefon koju su bili ne znam kako veliki. Sada kada postoje dva, tri na tržištu, bore se za vas. U tom smjeru će ići zdravstvena reforma. HZZO neće biti jedina osiguravajuća kuća za osnovno zdravstveno osiguranje, nego ćemo imati više njih. Kao što je recimo i za dopunsko. To mi je pomalo licemjerno od države. Dopunsko osiguranje pustili su na tržište, a osnovno ne. Drže monopol i onda se s pacijentima prebacuju između javnog i privatnog sektora. Dakle, ako bismo imali više osiguravajućih kuća, imate vaučer, imate toliko i toliko novaca za zdravstvo, sami odrađujete kojoj ćete osiguravajućoj kući dati svoje novce i odgovaraju li vam uvjeti koje vam ta osiguravajuća kuća nudi. Ako želite ići kod nekog drugog, trećeg ili petog liječnika, jedino će vam biti bitno da taj doktor ima ugovor s vašom osiguravajućom kućom. Hoćete li vi njemu platiti pa refundirati ili ćete proći besplatno pa će on fakturirati uslugu vašoj kući, to je manje bitno, riječ je samo o tehnikalijama. Ali, vi s vašim novcima imate pravo raspolagati kako želite i ići u onu zdravstvenu ustanovu koja vama odgovara, bilo ona privatna ili državna. Svi smo na tržištu i više nema loptanja između privatnog i javnog sektora. Smanjuju se na taj način i liste čekanja. U slučaju da želite ići kod nekog baš, baš vrhunskog stručnjaka, prof. dr. sc., vi ćete možda taj pregled i nadoplatiti, ali nećete ga platiti cijelog. Ako vaša osiguravajuća kuća pokriva pregled kod njega, makar on bio i najbolji u Europi, nadoplatit ćete kakvih 20,30 eura, ali nećete platiti punu cijenu. Ne znam, ultrazvuk srca je danas primjerice 900 kuna. To su cifre koje naši ljudi ne mogu plaćati, zaključuje Žuvela.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...