AccuWeather objavio veliku prognozu za proljeće. Moguće oluje i na našem području

Meteorolozi AccuWeathera objavili su veliku prognozu za proljeće za Europu. Kako pišu, u nekim će se zemljama zadržati dugotrajan zimski obrazac, dok će se druge morati nositi s potencijalno opasnim vremenskim nepogodama kasnije tijekom proljeća.

Temperature bi mogle biti iznad povijesnog prosjeka duže vrijeme u Engleskoj, Walesu, Sjevernoj Irskoj i dijelovima Škotske; međutim, valovi frontalnih prolaza mogu poremetiti trend proljetnog zagrijavanja i na neko vrijeme spustiti uvjete na nešto ispod prosjeka.

Očekuje se da će se opasnost od mraza ili smrzavanja zadržati do sredine travnja u dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva, protežući se daleko na jug. Šanse za snježne padaline koje će pasti u proljeće vjerojatno će biti izolirane na višim terenima diljem Škotske, Engleske i Walesa, dok će se nizine suočiti s manjom prijetnjom od proljetnih pljuskova kako temperature počnu padati.

Južnu Europu bi u prvom dijelu proljeća opet mogla zadesiti suša, piše AccuWeather, prenosi Index.

S druge strane, oluje u jugozapadnoj Europi i povećanje proljetnih oborina u južnim regijama izazivaju zabrinutost među prognostičarima zbog opasnosti od poplava na lokacijama kao što su Italija i Balkan.

“S obzirom na to koliko je Sredozemno more toplo, oluje bi mogle osigurati dodatnu vlagu i dovesti do povećanja prijetnji od poplava. To je posebno zabrinjavajuće za zapadne padine Apenina i Dinarskih Alpa”, objašnjavaju.

U Italiji bi dotok vlage tijekom prve polovice proljeća također mogao dovesti do povećane opasnosti od vremenskih nepogoda, koje bi pak mogle dovesti do raznih prijetnji poput razornih vjetrova, tuče i bujičnih poplava.

Kako će učinci iznenadnog stratosferskog zagrijavanja postupno prestajati diljem sjeverozapadne Europe do kraja ožujka, trend visokog tlaka će preuzeti kontrolu nad regijom i zavladat će sušniji uvjeti. Međutim, i dalje će biti mogući kišni prodori, zbog čega prognostičari vjeruju da bi ukupne količine oborina ovog proljeća mogle biti blizu prosjeka.

Prognostičari su posebno istaknuli Njemačku i Poljsku kao dvije zemlje koje će ovog proljeća biti suočene sa značajnim rizikom od velikih oluja, zajedno sa susjednim područjima sjeverno i istočno od alpskih regija.

Dijelovi zapadne Španjolske i Portugala također će se suočiti s nestabilnim početkom proljeća.

Velik dio jugoistočne Europe će se u drugom dijelu proljeća suočavati s iznadprosječnim temperaturama. Lokacije od Rima do Bukurešta su sredinom ožujka imale temperature tipične za kasni travanj, a ovaj trend zagrijavanja zadržat će se i tijekom sljedećih nekoliko mjeseci, praćen povremenim kišama.

Tijekom ranog proljeća na Balkanu treba očekivati i oluje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...