Ako već dugo niste zainteresirani za seks, možda vam nedostaje ovaj vitamin koji sve mijenja

Stručnjaci kažu, a svi se možemo složiti, da seksualni život ima svoje uspone i padove, a ako vam zadnjih dana nije do igrica ispod plahte, niste sami niti se radi toga trebate zabrinjavati.

Studija provedena prošle godine otkriva kako se svi Amerikanci slažu da danas puno rjeđe vode ljubav zadnjih godina.

Od razloga su navedeni niska seksualna želja, seksualna disfunkcija, poremećena hormonska slika ili jednostavno umor koji je posljedica sve više obaveza.

No dobra je vijest da postoji i za to jednostavno rješenje.

Studije su pokazale kako jedan vitamin može začiniti vaš ljubavni život, a ako vas zanima što je u pitanju, nastavite čitati.

Kvalitetan seksualni život nudi brojne dobrobiti

Seks nije samo dobar osjećaj, dobar seksualni život može poboljšati zdravlje ali i život. Brojne su studije pokazale kako je odraslim osobama kvalitetan seksualni život jako važan. Osobe koje u tom pogledu nemaju problema, bit će i zadovoljniji životom, tvrde stručnjaci. Njemačka je studija, provedena na sveučilištu Gottingen, otkrila kako osobe koje baš ne uživaju često u seksu, više vremena provode u poslu kako bi kompenzirali manjak zadovoljstva u krevetu. Studija je provedena nad 32 000 osoba koje su morale opisati svoje seksualne i radne navike. Rezultat je pokazao kako 36 posto muškaraca i žena koji vode ljubav jednom tjedno puno više energije ulažu u posao. Što više radite to vas više stresa okružuje, a što je više stresa to je manje seksa. Jedan, ne tako dobar, začarani krug.

Seks je sigurno okidač dobrog raspoloženja, ali tu je i još jedan jako važan faktor – smanjuje osjećaj boli. Dok traju predigra i odnos, hipotalamus u mozgu otpušta oksitocin, hormon sreće. Znanstvenici sa sveučilišta Rutgers poručuju kako je upravo taj hormon vjerojatno odgovoran za smanjenje osjećaja boli kod žena, posebno za trajanja mjesečnice. Kod muškaraca će taj hormon u velikoj mjeri također umiriti bol.

Manjak kojeg vitamina može biti povezan s manjkom seksa?

Brojna su istraživanja pokazala kako manjak vitamina D može u velikoj mjeri utjecati na seksualni život. Kod muškaraca ovaj sunčev vitamin može igrati veliku ulogu. Jedna je studija od prije par godina pokazala kako će vitamin D poboljšati kretanje spermija, pojačati plodnost i pomoći funkcioniranju testisa kod proizvodnje seksualnog hormona.

Druga je studija iz iste godine promatrala vezu između niske razine ovog vitamina u organizmu i seksualne disfunkcije, puput boli koja se javlja tijekom odnosa, gubitak želje ili suhoće rodnice. Stručnjak za imunitet dr. Jeffrey Bland ističe kako se kod žena vitamin D koristi od strane jajnika kako bi se održala normalna seksualna funkcionalnost, ali istraživanja nisu pokazala konkretno da će vitamin D utjecati na ženske hormone.

Vitamin d može imati utjecaja na erektilnu disfunkciju

Studija objavljena prije 4 godine u magazinu International Journal of Endocrinology  pokušala je pronaći poveznicu između ovog vitamina i seksualne funkcije kod oko 114 muškaraca a otkrili su kako da ispitanici koji imaju visoke razine vitamina D u organizmu imaju i višu razinu testosterona i bolju erektilnu funkciju. Smatra se da je to posljedica utjecaja na zdravlje stijenki krvnih žila, što će poboljšati krvotok ali i smanjiti mogućnost za upalne procese, piše Ordinacija.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...