Beroš: Europska komisija dala je primjedbe na zdravstvenu reformu, neke smo uvažili

Ministar zdravstva Vili Beroš nakon sjednice vlade govorio je o reformi zdravstva. – Dva najvažnija zakona su Zakon o zdravstvenoj zaštiti i o zdravstvenom osiguranju. Ti zakoni daju okvir predviđene reforme zdravstvenog sustava. Tako želimo odgovoriti na sve izazove. Našli smo snage utemeljiti reformu, rekao je Beroš, a prenosi N1.

– Opći cilj je održiv zdravstveni sustav, a specifični ciljevi – jačanje javnog zdravstva, okretanje prema preventivi i ranom otkrivanju bolesti. Prijedlogom reformi dali smo konkretne elemente, moramo reorganizirati bolnički sustav. Svjedočimo iznimnim naporima hrvatskog zdravstvenog sustava, ali to ne pratimo kvalitetno. Promijenit ćemo mrežu javnozdravstvene zaštite i plan mjera zdravstvene zaštite. Usprkos pandemiji i potresu našli smo načina kako sve to ostvariti, rekao je Beroš.

Program preventivnih zdravstvenih pregleda

– U petak ćemo prezentirati plan i program preventivnih zdravstvenih pregleda koji će početi pilot-projektom u četiri županije i koji bi se provodili u domovima zdravlja. Povećat ćemo dostupnost zdravstvene zaštite. Konačno dolazi čas kad ćemo u saboru imati drugo čitanje ovih zakona, istaknuo je.

– Ovih dana me kolegica kritizirala da više govorim, a ne djelujem. No ipak su neka djela iza nas. Riješili smo pitanje reprezentativnosti Hrvatskog liječničkog sindikata. Prolongiran je početak novih kolektivnih pregovora upravo zato.

Nije mi jasno kako u jeku otvaranja i početka pregovora neki najavljuju prosvjed oko materijalnih prava, u trenutku kad se o istima razgovara. Plaće su povećane za 43 posto, i to u trenutku najvećih izazova, rekao je Beroš.

Nije htio konkretno govoriti o pilot-projektima, no otkrio je: – Mnogi, ponekad ni ja, nismo aktivni u odazivu na preventivne preglede. Uloga pacijenta mora biti naglašenija. Zato ćemo ponuditi nešto što dosad nismo. Početak provođenja preventivnih zdravstvenih programa bit će orijentiran prema starijima od 40 i koji se u zadnje dvije godine nisu javili svom obiteljskom liječniku.

Dug prema veledrogerijama neće nestati sutra

Komentirajući dugove prema veledrogerijama rekao je: – To je osnovni cilj reforme. To neće biti sutra. Prije godinu, dvije imali smo česte krizne situacije s veledrogerijama, ali nakon poteza vlade utemeljili smo dogovor i držimo rokove plaćanje u tom okviru.

– Europska komisija je proučila reforme i dali su neke primjedbe, od kojih smo neke prihvatili, dodao je Beroš.

O slučaju prijetnje liječnici na Lošinju rekao je: – Teško je reći jesu li meta jer sustav ne funkcionira. Da je to problem, jest i osuđujem takvo postupanje. Izmjenom Kaznenog zakona smo dodali novu klasifikaciju prekršaja koji se odnosi na napad na službenu osobu u zdravstvu. Nemam ništa protiv toga da neke zdravstvene institucije angažiraju zaštitarske službe. Apeliram na pacijente da se ponašaju sukladno zdravom razumu.

Ako ne bude većih promjena, do sredine ili kraja iduće godine očekuje se početak rada tvornice zmijskog antitoksina, dodao je.

– Nije mi sve jasno oko prosvjeda. HLJK obavlja važne javne poslove i ta ista institucija prosvjeduje protiv vlade. No u ovom trenutku mi se prosvjed čini ishitren. Stvari se rješavaju konstruktivnim razgovorom, rekao je Beroš.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...