Beroš traži da se riješi slučaj zadarskog ginekologa Marka Dragića, pisao je HZZO-u zbog odredbe o 1500 pacijentica s kojom mu se uvjetuje rad

Zakotrljalo se. Birokratski aparat koji slijepo poštuje i provodi pravila uzdrman je nakon pritiska javnosti u vezi slučaja zadarskog ginekologa Marka Dragića.

15. veljače pisali smo o tome da specijalist koji se vratio u Zadar i zaposlio pri županijskom Domu zdravlja ne može otvoriti vrata svoje ambulante dok ne upiše 1500 pacijentica. Informacija je  došla do krovne institucije, Ministarstva zdravstva na čelu s Vilijem Berošem.

Najprije smo pisali na Anteni, nastavili smo poslije na nekim nacionalnim mrežama i to je odjeknulo… Slučaj je došao do Ministarstva i koliko čujem ministar Beroš uputio je ravnatelju HZZO-a dopis da se klauzula izbriše. Ako bude sreće, u tjednu u kojem slavimo Dan žena možemo čestitati čitateljicama tako da ćemo im umjesto poklona dati jednog dostupnog, mladog, perspektivnog ginekologa, kaže nam Žuvela.

Županijski vijećnik oštro se protivi birokratskim ograničenjima na uštrb dobrobiti korisnika zdrastvenih usluga. Brojka od 1500 upisanih pacijentica koja diktira sudbinu kako vrhunskog stručnjaka, tako i brojnih žena, drži, vrlo se lako može i mora korigirati.

To je jedan potez pera. Odredba se izbriše, vrlo jednostavno, jasan je.

Između 15 i 25 tisuća žena u županiji nema svog odabranog ginekologa. Upravo zato, ishod priče nepotrebno zakompliciranom jednom administrativnom odredbom koja nije usklađena s realnim stanjem na terenu, iščekuju mnogi. Do tada, doktor Dragić je na posudbi u zadarskoj bolnici.

Kolega je vrlo perspektivan, radišan, kadar kojeg bi svakako trebalo zadržati. Vjerujem da će on ostati u Zadru, samo još ne znam u kojoj ustanovi. Opet, nema mi logike da Dom zdravlja plati školovanje jednom kolegi i da on ode u bolnicu, ipak su to dvije odvojene ustanove. Bolnica će svakako profitirati što se toga tiče, tu nema dvojbi. Međutim, zbog nekakvih administrativnih klauzula koje nemaju nikakvog smisla on može upisivati, ali ne može pregledavati pacijentice dok ne dosegne taj famozni broj od 1500 upisanih. Njemu su se javile žene koje su predugo čekale kod drugih ginekologa, htjele su doći brže na red, ali ispostavilo se da će duže čekati dok se sve administrativno ne riješi, nego što bi došle na red kod svog ginekologa. Upisale su se u nadi da će doći kod dostupnog, a zapravo su došle kod nedostupnog ginekologa. I onda vam preostaju dvije varijante, ili se vratiti kod svog ginekologa ili ići u privatnika, kazuje Žuvela.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...