Ceh ugostitelja Zadar: “Stalnom gostu trebali bismo dati posebnu cijenu za kavu, a ne možemo zbog previsokih nameta!”

Udruga Glas poduzetnika javno je pozvala Vladu da smanji previsoku stopu poreza na kavu.

Cijena kave kreće se od 60 do 200, 300 kuna po kilogramu, dok porez iznosi od 6 do 20 kuna po kilogramu. Od jedne šalice 35 posto ide državi.

Prema podacima istraživanja iz 2017. čak 93 posto hrvatskih građana konzumira kavu. Stoga, ona nije luksus i svim potrošačima mora biti dostupna. Mediteranski stil života podrazumijeva uživanje u omiljenom napitku na terasama ugostiteljskih objekta, pa i ovaj sektor trpi posljedice posebnog poreza na kavu.

Predsjednik Ceha ugostitelja grada Zadra, Robert Kovačević kaže kako nije uvijek jednostavno balansirati između zadovoljstva gostiju i financijske isplativnosti.

Kava je jedan civilizacijski nivo i njezina cijena bi trebala biti pristupačna svakome, minimalno espresso. Svaki ugostitelj bi trebao na svoj način, pogotovo stalnom, dnevnom gostu izaći u susret i dati mu posebnu cijenu. Međutim, nameti od 25 posto PDV-a i tri posto poreza na potrošnju koji ide lokalnoj upravi jedino mi plaćamo. Bili smo u pregovorima s Gradom da se taj iznos smanji. Neki gradovi imaju jedan posto, neki dva, tri, neki su ukinuli u potpunosti tu odluku. Grad nam je izašao s nekim drugim stvarima u susret, ovo su ostavili za neka druga vremena, kaže Kovačević.

U zemljama okruženja takvog poreza nema. Imaju ga još samo Belgija, Njemačka, Danska, Latvija i Grčka.

Smatram da bi na nacionalnom nivou trebalo ukinuti taj poseban porez. Već 25 posto PDV-a je ogroman iznos za porez na kavu, poručuje Kovačević.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...