Crno vino je najzdravije alkoholno piće, najmanje šteti vašoj jetri

Studija iz 2019. godine pokazuje kako je alkohol glavni faktor rizika za bolesti jetre, a posebno za cirozu. Mnogi liječnici i dijetetičari se slažu s tom činjenicom, potičući one koji uživaju u piću da smanje količinu alkohola koji konzumiraju na najmanju moguću mjeru, donosi The Healthy.

– Umjeren unos alkohola sasvim je u redu, ali previše alkohola bilo koje vrste pridonosi bolestima jetre i cirozi jetre, kaže liječnica Melissa Prest. – Žene bi smjele piti tek jednu čašu dnevno, dok je muškarcima dozvoljeno popiti dvije, prenosi Index.

Isto tako, postoje mnoge studije koje pokazuju da bilo koji alkohol bilo koje vrste može povećati komplikacije povezane s jetrom. Također je teško znati rizik od alkohola ako imate neku drugu bolest jetre poput masne jetre ili virusnog hepatitisa.

Međutim, liječnica Nancy Reau kaže da iako potpuno odricanje od alkohola nije baš praktično, postoji jedno piće koje je najbolji izbor za jetru i najmanje je oštećuje. – Ako imate zdravu jetru, dokazano je da crno vino ima antioksidanse i može utjecati na zdravlje vaše jetre. Naravno, unos bi trebao biti umjeren.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...