Čvrljak, TZ Ravni kotari: “Kome smetaju domaće životinje, neka ne dolazi. Nećemo mijenjati tradiciju i baštinu radi tri mjeseca turizma”

U turističkom razvoju valja ograničiti pritiske urbanih trendova. Prodor bezlične turističke ponude šteti identitetu i napretku destinacije. Najproturječniji primjer ovim spoznajama dolazi iz benkovačkog kraja. Zbog vila, apartmana i bazena koji niču, lokalne mještane prisiljavaju da izmjeste svoju stoku. Smetaju im mirisi, glasovanje životinja i sve ono što selo čini selom.

Iako privlačnost destinacije izrasta upravo iz prirodne osebujnosti i tradicijskog naslijeđa, postoje oni koji Ravne kotare vide isključivo kao nepreglednu zemlju idealnu za gradnju.

Vanja Čvrljak, direktor tamošnje Turističke zajednice bespogovorno se protivi zahtjevima za izmještanjem domaćih životinja.

Koliko sam upoznat, ne postoji uredba na nivou jedinica lokalne samouprave o tome. Naravno, stoka se mora držati na jedan prihvatljiv način što se tiče standarda, higijene, zdravstvene zaštite, a mislim da se to radi itekako i da smo u tome otišli daleko. Zato, ne vidim razlog za takvom odlukom. Upravo i te ovce, stoka, domaće životinje jesu ono što čini boravak turista drugačijim i posebnim, nego da su recimo otišli dolje na more, smatra Čvrljak.

Turistička destinacija treba ostati vjerna svojim temeljnim vrijednostima i njegovati vlastitu kulturnu tradiciju. Jer autentična će biti upravo onoliko koliko promovira način života i vrijednosti svoga naroda.

Direktor Turističke zajednice Ravni kotari drži da je u današnjim globalizacijskim uvjetima važno ostati svoj.

Općenito sam protiv toga da mi sada kompletno naš stil života, tradiciju i baštinu prilagođavamo nekome tko dođe ovdje na tjedan dana! Lijepo neka se on prilagodi nama. I mi kada idemo u Italiju prilagodimo se da njihovom načinu života. Mislim da općenito moramo promijeniti stav i ne davati sebe i sve naše za tih tri mjeseca sezone ne bi li išta više zaradili. Onda gubiš identitet, gubiš sebe i ono zbog čega ljudi dolaze ovamo u prvom redu. Kome smetaju životinje, neka ide u Zadar, Biograd…, zaključuje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...