Deset godina od smrti Nore Šitum, djevojčice koja je ujedinila cijelu Hrvatsku

Deset godina, toliko je prošlo od smrti malene Nore Šitum, djevojčice koja je ujedinila Hrvatsku i sve njezine građane. U samo par dana za nju se skupilo preko pet milijuna kuna kako bi se Strašni Lav uspješno liječio.

Nora bi za dva mjeseca proslavila 16. rođendan, ali umjesto želja koja bi dobila za svoj rođendan, danas je na Facebook stranici Zaklade Nora Šitum osvanula tužna objava. “10 godina otkako nisi tu… Ali u srcu i mislima živiš vječno”, objavljeno je, prenosi Danas.hr.

Od nje su se tog 20. ožujka 2013. godine oprostili brojni prijatelji, rodbina i obitelj na zadarskom groblju. Mala Nora preminula je u Dječjoj bolnici u Philadelphiji, ne dočekavši početak eksperimentalne terapije. Bolovala je od akutne limfoblastične leukemije, a 7. veljače 2013. u pratnji roditelja i liječnika otputovala je u Ameriku. Nažalost, problemi su počeli odmah po dolasku. Nora se osjećala slabo i stanje joj se počelo pogoršavati. Dobila je infekciju zbog koje se nije moglo nastaviti s terapijom te je preminula u 5:20 po hrvatskom vremenu.

Zakladu Nora Šitum osnovali su Norini roditelji Đana Atanasovska i Ivica Šitum, a pruža financijsku pomoć roditeljima djece oboljele od malignih bolesti s naglaskom na one socijalno ugrožene, pomaže u pronalasku smještaja za roditelje, prevođenju nalaza, organizaciji humanitarnih akcija, traženju drugih mišljenja u bolnicama u inozemstvu. U svom oproštajnom pismu, Norin otac je napisao: “Napokon je slobodna. Bez injekcija, bez lijekova, bez suza i boli. Umrla je na našim rukama i pored naših srca koja će do kraja života biti ispunjena ljubavi i uspomenama na nju. Spavaj, mali umorni strašni lave. Vole te tata i mama.”

“Otišla je tamo gdje je ništa ne boli, gdje je nitko ne bode i gdje nema ni gljivica, ni leukemije ni patnje. Bili smo s njom do zadnjeg trenutka. Otišla je mirno i spokojno. Prelijepa kao i uvijek. S dugim trepavicama i najslađim majčinim obraščićima… baš kao da spava. Jer ona je samo htjela konačno leći i zaspati, uz svoje tatu i mamu, i da nam nitko drugi ne smeta. Pogotovo ne tamo neki doktori s iglama i tabletama”, napisala je tada majka Đana na Facebooku. Podsjetimo, lijek je od 2019. godine na listi HZZO-a. Dostupna je revolucionarna genska terapija za liječenje akutne limfoblastične leukemije od koje je preminula Nora Šitum.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...