Domaći autobusni prijevoznici žele liberalizaciju tržišta

Udruga hrvatskih autobusnih prijevoznika (UHAP) nije zadovoljna pristupom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture izmjenama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu i traži liberalizaciju tržišta.

Iz Udruge kažu da tržište javnolinijskog autobusnog prijevoza u Hrvatskoj nije liberalizirano niti je u skladu s EU regulativom. Dok su gotovo sve druge države članice EU, osim zemalja poput Rumunjske i Bugarske, otvorile tržište na dobrobit svojeg stanovništva, resorno ministarstvo još uvijek nije donijelo odluku i napravilo konkretan zaokret, smatraju u UHAP-u.

Traže liberalizaciju tržišta

Po njima, u Hrvatskoj postoji grupa prijevoznika koji uporno žele zadržati postojeće stanje te koriste priliku da pod izlikom “problema kabotaže“ ucjenjivačkim metodama, bez javnog natječaja, dobiju javni novac za poslove javne usluge.

Ne provede li se liberalizacija autobusnog tržišta, Ministarstvo će i dalje biti na udaru raznih ucjena pojedinih prijevoznika radi dobivanja subvencija uz zadržavanja skupe usluge javnog prijevoza, a posljedično tome i sami građani postaju meta ucjena, ističu iz udruge.

– Već dugi niz godina ističemo kako je autobusnom sektoru potrebna sveobuhvatna rekonstrukcija. Iako predstavljene djelomične promjene u novom Zakonu u prijevozu u cestovnom prometu donose neka poboljšanja, one su i dalje nedovoljan iskorak u smjeru otvaranja tržišta.

Kabotaža, koja čini samo jedan posto hrvatskog tržišta, ne može biti jedini veći fokus izmjene unutar tog zakona, a da se pri tome ne radi i na svim ostalim segmentima i konačnom potpunom otvaranju tržišta. Tržište se mora liberalizirati”, kaže predsjednik Udruge Krešimir Čumbrek.

“Građani žele otvoreno i slobodno tržište s boljom uslugom i povoljnijim cijenama”

Prema Čumbreku, nedavno provedeno istraživanje IPSOS-a potvrdilo je da više od 80 posto građana želi otvoreno i slobodno tržište s boljom uslugom i povoljnijim cijenama.

– Već im je jasno kao dan kako će im slobodna, fer i veća konkurencija donijeti niže cijene, bolju uslugu, veću ponudu, više radnih mjesta, odnosno prijevoznici će se svojom ponudom boriti kako bi udovoljili svakom tom putnika i privukli ga.

Ovo je jedino moguće ponuditi na potpuno otvorenom tržištu, a ne prosvjedima i bježanjem od promjena. UHAP je spreman ponuditi uslugu prijevoza građanima u svim segmentima prijevoza”, naglasio je Čumbrek.

U priopćenju se navodi da privatni autobusni prijevoznici koji su dio UHAP-a pružaju uslugu prijevoza na komercijalnoj osnovi bez subvencija te neprekidno rade na poboljšanju svoje usluge i razvoju poslovanja.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...