Dvoje Hrvata radilo je na filmu Na zapadu ništa novo, koji je osvojio 4 Oscara

Hrvatski filmski djelatnici bili su dio ekipe filma Na zapadu ništa novo, koji je na nedavnoj dodjeli nagrada američke filmske akademije osvojio četiri Oscara – za najbolji međunarodni film, scenografiju, filmsku glazbu i filmsku fotografiju.

Hrvatski audiovizualni centar izvijestio je da su na filmu kao set-dizajneri radili Ana Sarić i Melkior Serdarević, sa scenografom Christianom Goldbeckom, na razradi vojnih rovova i kampa koji su kasnije sagrađeni u Češkoj.

Sarić i Serdarević na filmu su počeli raditi nakon završenog Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, a prvi projekt im je bio HBO-ova hit serija Igra prijestolja, koja se dijelom snimala i u Hrvatskoj. Zatim su radili i na pustolovno-akcijskoj ekranizaciji videoigre Uncharted koja je snimana u studiju Babelsberg u Berlinu, što ih je i dovelo do njemačke antiratne drame Na zapadu ništa novo redatelja Edwarda Bergera.

Članovi su Hrvatskog društva filmskih djelatnika i karijeru uspješno nastavljaju novim projektom. Upravo su u Ouarzazateu u Maroku, gdje rade sa slavnim dizajnerom Arthurom Maxom na novom filmu Ridleyja Scotta.

Film Na zapadu ništa novo imao je čak devet nominacija za Oscara, a osvojio ih je četiri: za međunarodni film, za filmsku glazbu (Volker Bertelmann), za filmsku fotografiju (James Friend) te za scenografiju (Christian M. Goldbeck i Ernestine Hipper). Jednu od uloga igra bosansko-hercegovački glumac s njemačkom adresom Edin Hasanović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...