Europska komisija pooštrava pravila o službenim putovanjima dužnosnika

Europska komisija je danas odlučila pooštriti pravila o službenim putovanjima za koja troškove snosi treća strana, nakon što je otkriveno da je visoki dužnosnik EK besplatno putovao o trošku katarske vlade dok je Komisija pregovarala s Katarom o sporazumu o zračnom prijevozu.

Glavni ravnatelj Opće uprave za promet i mobilnost Henrik Hololei putovao je u Katar besplatno devet puta u razdoblju od 2015. do 2021. Troškove za dva leta snosio je Katar, a ostale su platili lobističke skupine i organizatori konferencije, otkrio je portal Politico.

Evo tko će moći snositi troškove putovanja

Glasnogovornica Komisije Dana Spinant objavila je danas na konferenciji za novinare da će od sada vrijediti nova, stroža pravila za službena putovanja koja djelomično ili u potpunosti financira treća strana. Prema novim pravilima, troškove putovanja Komisijinih službenika, osim same Komisije, moći će snositi samo države članice EU, države skupine G7 i G20, države Europskog gospodarskog prostora, Europskog prostora slobodne trgovine (EFTA) i Ujedinjeni narodi.

Također će biti dopušteno da im troškove snose sveučilišta, ali samo ako tamo idu radi predavanja ili drugih akademskih aktivnosti. Sva ostala službena putovanja financirat će isključivo Europska komisija. Sporazum o zračnom prometu između EU i Katara potpisan je u listopadu 2021., a u Komisiji kažu da Holelei nije sudjelovao u pregovorima.

“Želimo izbjeći bilo kakav sukob interesa ili percepciju sukoba interesa”

“Želimo izbjeći bilo kakav sukob interesa ili percepciju sukoba interesa”, rekla je glasnogovornica Spinant. Europska pučka pravobraniteljica Emily O’Reilly zatražila je u petak od predsjednice Komisije objašnjenje za ovaj slučaj.

“Sa zabrinutošću sam zabilježila objašnjenje Komisije da nije bilo sukoba interesa u prihvaćanju da mu putne troškove snosi katarska vlada budući da glavni ravnatelj nije bio dio pregovaračke ekipe. Javnost možda neće uočiti ovu razliku s obzirom na to da glavni direktor u konačnici preuzima odgovornost za ove pregovore”, kaže se u pismu pučke pravobraniteljice predsjednici Europske komisije.

Prije nekoliko mjeseci izbila je velika afera u Europskom parlamentu, kada je otkriveno da su neki zastupnici, među njima i potpredsjednica Parlamenta, primali mito od Katara u zamjenu za ublažavanje kritika i uljepšavanje stanja u toj zemlji.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...