Eurostat: U Hrvatskoj je nezaposleno 18% mladih

Stopa nezaposlenosti u eurozoni ostala je stabilna i u veljači, a u Hrvatskoj je blago pala, udaljivši se od prosjeka u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazalo je danas izvješće Eurostata.

U 20-članoj eurozoni stopa nezaposlenosti mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO) u veljači je iznosila 6,6 posto, zadržavši se na razini iz prethodnog mjeseca, prema revidiranim podacima europskog statističkog ureda.

U EU je iznosila šest posto, kliznuvši za 0,1 postotni bod u odnosu na siječanj. Usporedbe radi, u veljači 2022. u eurozoni je dosezala 6,8 posto, a u EU 6,2 posto.

Eurostat procjenjuje da je u EU u drugom ovogodišnjem mjesecu bilo 13,12 milijuna nezaposlenih, od čega 11,142 milijuna u eurozoni.

Usporedba sa siječnjem pokazuje da je broj nezaposlenih u EU smanjen za 24 tisuće, a u eurozoni za 59 tisuća. Na godišnjoj razini njihov se broj smanjio za 257 tisuća u eurozoni i za 247 tisuća u EU.

Hrvatska uz Litvu

Španjolska i Grčka i dalje jedine imaju dvoznamenkastu stopu nezaposlenosti, koja je u veljači dosezala 12,8 odnosno 11,4 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u veljači iznosila 6,3 posto, kliznuvši sa 6,5 posto u siječnju. U veljači 2022. iznosila je 6,6 posto.

Bez posla je u Hrvatskoj u veljači, prema Eurostatovim podacima, bilo 114 tisuća građana, četiri tisuće manje nego u prethodnom mjesecu, prema revidiranim podacima. U odnosu na isti mjesec prošle godine broj im je smanjen za šest tisuća, pokazuju tablice.

Najbliža je Hrvatskoj i u veljači bila Litva, sa stopom nezaposlenosti od 6,5 posto. Blizu je i Slovačka, gdje je iznosila šest posto.

Daleko najnižu stopu nezaposlenosti i u veljači je imala Češka, od 2,4 posto, a slijede Poljska s 2,8 posto i Njemačka, s 2,9 posto. Blizu su i Malta i Slovenija sa stopom nezaposlenosti od tri odnosno 3,2 posto.

Stabilna nezaposlenost mladih

Stopa nezaposlenosti građana u dobi do 25 godina u veljači je u eurozoni iznosila 14,4 posto, kao i u mjesecu ranije.

U EU je na mjesečnoj razini porasla za 0,1 postotni bod, na 14,5 posto. U veljači prošle godine u oba je područja iznosila 14,2 posto, pokazuju tablice Eurostata.

U statističkom uredu procjenjuju da je u EU u veljači bez posla bilo 2,799 milijuna mladih, od čega 2,283 milijuna u eurozoni.

Broj nezaposlenih mladih u eurozoni u veljači je tako bio za 125 tisuća veći nego u istom razdoblju 2022., a u EU za 173 tisuće, objavio je Eurostat.

Četvorka iznad 20 posto

Najveću stopu nezaposlenosti među mladima u veljači je imala Grčka, od 29,7 posto. Slijede Španjolska s 29,3 posto, Italija s 22,4 posto i Švedska s 22,2 posto. Vrlo blizu im je Slovačka, sa stopom od 19,9 posto

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao, najnižu stopu nezaposlenosti mladih i u veljači je bilježila Njemačka, od 5,7 posto. Slijede Češka sa 7,2 posto i Nizozemska sa 7,8 posto.

Hrvatska, Belgija, Cipar, Rumunjska i Slovenija nisu obvezni dostavljati mjesečne podatke o nezaposlenosti, već ih dostavljaju na kvartalnoj razini.

U četvrtom kvartalu lani Hrvatska je bilježila stopu nezaposlenosti u toj dobnoj skupini od 18 posto, uz 27 tisuća mladih bez posla, potvrdila je najnovija Eurostatova tablica revidirane brojke iz izvješća objavljenog u prošlom mjesecu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...