FOTO Srednja škola Bartula Kašića Pag otvorila vrata javnosti, osnovan i Alumni klub učenika

Nakon četiri godine, Srednja škola Bartula Kašića Pag ponovno je otvorila svoja vrata javnosti u četvrtak, 23. ožujka 2023. godine. Bila je to prilika da se na jednom mjestu okupe sadašnji, nekadašnji i budući učenici, čelnici jedinica J(L)RS, predstavnice MRRFEU koje vode program Hrvatski otočni proizvod (HOP), partneri škole na različitim projektima (direktori turističkih zajednica na otoku, predstavnici gospodarskih subjekata) te svi prijatelji škole koji su svojim dolaskom iskazali podršku radu učenika i nastavnika.

Na početku događanja prisutni su mogli uživati u glazbenim točkama koje su pripremili učenici/glazbenici: Roko Šupraha na pianinu te Luka Bukša, Franko Galić i Vito Paro-Vidolin s nastavnikom Davorom Dobrijevićem. Sve prisutne pozdravila je ravnateljica Marija Pećirko predstavivši kratko rad škole u proteklom razdoblju.

Ravnateljica je u svom obraćanju posebno istaknula ponos uspjesima učenika na različitim natjecanjima znanja, ali i pohvalila ovogodišnje finaliste Nacionalne kviz lige srednjih škola, ekipu „Bure“. Posjetitelji su još mogli čuti kako se ova škola ponosi činjenicom kako svi njezini maturanti opće gimnazije, otkada postoji državna matura, polažu maturu u prvom roku i upisuju željene fakultete. Isto tako, učenici strukovnih zanimanja kuhar i konobar već za vrijeme školovanja lako pronalaze posao u struci.

Ravnateljica je u svom obraćanju još istaknula neke specifičnosti škole po kojima je ova škola jedinstvena u našoj državi:

1. u sklopu obrazovanja odraslih provodi se program osposobljavanja za zanimanje čipkarica u jednogodišnjem trajanju. Ovaj program osposobljavanja jedini se u Hrvatskoj institucionalno bavi podučavanjem polaznika/ca umijeću šivanja paške čipke;

2. Učenička zadruga Slani škoj nositelj je dvije oznake Hrvatski otočni proizvod (popularni HOP) i to za nakit od paške čipke te knjižicu recepata „Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku“;

3. knjižica recepata „Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku“ je ove godine dobila i međunarodnu nagradu „Suncokret ruralnog turizma – Sunflower award“ i to Posebno priznanje za uključivanje mladih u očuvanje i promoviranje tradicionalne gastronomije otoka Paga u kategoriji „Projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka“.

Posjetitelji su u školi mogli razgledati aktivnosti i projekte koje učenici i nastavnici rade kroz godinu kao i različite priče iz života škole (Bartolomeov vremeplov posvećen 10. godišnjici izlaženja školskog lista “Bartolomeo”; istraživanja i projekte iz biologije, matematike i sociologije; kutak posvećen Gradskoj glazbi Pag čiji su članovi i učenici i djelatnici škole; prikaz rada i proizvoda Učeničke zadruge Slani škoj; cijela jedna prostorija bila je posvećena tradicionalnoj gastronomiji otoka Paga i školskoj manifestaciji „Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku“).

Posebno iznenađenje ove godine škola je pripremila za sve svoje nekadašnje učenike – osnovan je Alumni klub učenika. Naveli su kako je škola izuzetno ponosna na sve svoje bivše učenike, a neki od njih proslavili su ime škole diljem svijeta što je za ovako malu školu od velikog značaja. U školi žele ostati u trajnom kontaktu sa svim svojim bivšim učenicima koji su završili svoje srednjoškolsko obrazovanje u ovoj školi. Stoga je Alumni klub ovdje kao poveznica i kontinuirana podrška te će klub pomoći i u međusobnom povezivanju i kontaktu, i praćenju životnog puta svojih učenika.

– Velik odaziv posjetitelja, pozitivni komentari i mnogo nasmiješenih lica potvrda je školi o njenom kvalitetnom radu i vrednovanju od strane društva u kojem djeluje i za koje obrazuje svoje učenike. Svi posjetitelji slažu se u jednome, a to je da su upravo škole (pogotovo ove na otocima) središta pametnih i kreativnih mladih ljudi, u kojima naša zajednica treba prepoznati ravnopravne i važne članove društva koji su zalog izgradnji i očuvanju života na otoku, kako u sadašnjosti, tako i u budućnosti. Zato trebamo svi skupa ulagati još veće napore u opstanak škola na otocima!, navode iz Škole.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...