FOTO Uz potporu Ministarstva kulture, kreće druga faza sanacije crkvice sv. Stošije na Puntamici

Tijekom ove godine, uz potporu Ministarstva kulture i medija, provest će se druga faza na obnovi ruševine crkve sv. Stošije na Puntamici. Naime, Grad Zadar je preko raspisanog poziva Ministarstva uspješno osigurao sredstva za taj projekt u iznosu od 26.544,56 eura.

Crkva sv. Stošije na Puntamici zanimljiva je crkva nastala u antičkoj rimskoj cisterni. Građevina ima dvije etaže – gornju i donju. U predromaničkom razdoblju cisterni je dodana apsida i gornja crkva. Dosada je bila obnavljana 1973. i 1974. godine kada su konsolidirani perimetralni zidovi i uglovi građevine, a godine 2018. napravljen je glavni projekt sanacije crkve i snimak postojećeg stanja.

Kako saznajemo iz Grada, prva faza provedena je 2019. godine, a obuhvatila je radove sanacije bačvastog svoda kako bi se spriječilo daljnje urušavanje i prodor vode u unutrašnjost crkve. Provedeni su radovi popravka svoda, izrađen je novi nasip i vodonepropusna barijera kao završna obloga. U narednih tri godine Ministarstvo nije osiguravalo sredstva zbog okolnosti koje su se događale uslijed pandemije i potresa.

Grad Zadar je u proračunu za 2023. godinu osigurao i vlastita sredstva za obnovu, kako za svoja tri prijavljena i odobrena programa, tako i za sanaciju pročelja Palače Ghirardini. Podsjetimo, nedavno je Grad preko raspisanog poziva Ministarstva kulture i medija osigurao sredstva u iznosu većem od 86.000,00 eura. Osim na projekt obnove spomenute crkve, sredstva su još namijenjena i za utvrdu Forte (Perivoj Vladimira Nazora) kao i arhitektonske elemente u perivoju “Sfinga”.

Dakle, kako smo naveli, tijekom 2023. planira se provesti druga faza radova na crkvici na Puntamici. Predviđena je sanacija i konsolidacija kamenog ziđa, restauracija sačuvane izvorne žbuke,  sanacija poda crkve i izrada nove podnice, izrada i ugradnja novih ulaznih vratiju, izrada i ugradnja čeličnog jednokrakog stubišta s ogradom koje se ugrađuje preko postojećeg stubišta kao i uređenje okoliša, postavljanje klupe i parkirnih stupića.

– U prvoj fazi bila je uključena udruga „Društvo prijatelja Puntamike“ i predsjednica Bruna Supičić. Dobra suradnja s ovom udrugom i njenim članovima svakako će biti važna i za sve daljnje planirane radove, kazala nam je gradska pročelnica Upravnog odjela za kulturu i šport, Dina Bušić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...