Freedom House: Korupcija ostaje ozbiljan problem u Hrvatskoj

Politička prava i građanske slobode uglavnom se poštuju u Hrvatskoj, ali korupcija i diskriminacija određenih manjina još uvijek zabrinjavaju, naveo je Freedom House danas u svom 50. godišnjem izvješću o razini sloboda u svijetu.

Hrvatska je u odnosu na prethodnu godinu izgubila bod i sad ima 84 – 35/40 za politička prava i 49/60 za građanske slobode. Građanska i politička prava u Hrvatskoj uglavnom se poštuju, ali korupcija u javnom sektoru ostaje ozbiljan problem, stoji u izvješću Freedom Housea.

Američka nevladina organizacija upozorila je da se Romi, Srbi i pripadnici LGBT+ zajednice u Hrvatskoj suočavaju s diskriminacijom, kao i da zabrinjava prisutnost krajnje desnih skupina i osoba koje promoviraju diskriminatorne vrijednosti u javnom prostoru.

Kao ključne događaje u 2022., Freedom House je izdvojio uhićenje tadašnjeg ministra graditeljstva Darka Horvata, aferu u Ini i ostvarenje uvjeta za ulazak Hrvatske u eurozonu i šengenski prostor u 2023.

Susjedna Slovenija ima 95 bodova od mogućih 100, napredovala je za pet bodova na ljestvici sloboda u odnosu na 2021. Od drugih članica Europske unije maksimalne bodove imaju Švedska i Finska, a slijede ih Nizozemska, Irska i Luksemburg s po 97. Mađarska je jedina članica EU koja je djelomično slobodna država sa 66 bodova.

Zemlje zapadnog Balkana također su djelomično slobodne države. Bosna i Hercegovina ima 52 boda, Kosovo i Srbija po 60, Crna Gora i Albanija po 67 i Sjeverna Makedonija 68.

Prošla godina mogla bi biti prekretnica u globalnoj borbi za demokraciju, istaknuo je Freedom House. Iako je već 17. godinu za redom zabilježeno pogoršanje prava i sloboda u svijetu, taj negativni trend je usporio. Pad sloboda zabilježen je u 35 zemalja u 2022. godini, u odnosu na 60 u 2021. i 70 u 2020.

U Ukrajini su pogoršana prava i slobode nakon ruske invazije na tu zemlju s namjerom rušenja demokratski izabrane vlade u Kijevu, objavila je organizacija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...