“Gospodine Watson – dođite ovdje – trebam vas!” – na današnji dan 1876. ostvaren prvi telefonski poziv

Na današnji dan, 10. ožujka 1876. u Bostonu je ostvaren prvi telefonski poziv.

“Gospodine Watson – dođite ovdje – trebam vas!” – tim riječima je počela tehnološka revolucija koja je približila ljude i pokrenula cijelu novu industriju, tj. tako je počeo prvi telefonski poziv kojim je Alexander Graham Bell nazvao asistenta Thomasa Watsona.

– Danas kada u svijetu ima daleko više mobitela, a fiksni se telefoni koriste sve manje, kao podsjetnik iz prošlosti iz muzejskog fundusa predstavljamo telefon ETA 80 iz 1988. Na Ljubljanskom sajmu elektronike 1978. tvrtka „Iskra“ iz Kranja predstavila je telefonski aparat revolucionarna dizajna pod radnim nazivom „Olimpik“. Dizajnirao ga je Slovenac Davorin Savnik. Serijska proizvodnja novog telefona pod službenim imenom ETA 80 krenula je 1980., a isprva su se nudili u crvenoj, žutoj, zelenoj i smeđoj boji. Uređaj je bio izrađen od kvalitetne ABS plastike, relativno otporne na mehanička oštećenja, te ergonomski prilagođen prenošenju samo jednom rukom. Prvi modeli su imali okretni brojčanik, a kasniji su unaprijeđeni dodavanjem dekadne tipkovnice (ETA 85). Zbog upečatljivog izgleda i niskog profila nalik trkaćem bolidu, neki su mu od milja nadjenuli nadimak Fitipaldi, po u to vrijeme popularnom brazilskom vozaču Formule 1 Emersonu Fittipaldiju.

Već iste godine postao je službeni telefon XXII. Olimpijskih igara u Moskvi, a pored vrsnog dizajna nije odmogla niti činjenica da je mogao, umjesto klasične zvonjave, odsvirati melodiju ruske pjesme „Kalinka“. Osvojio je brojne inozemne nagrade za industrijsko oblikovanje. Tijekom 1980-tih „Iskra“ je proizvela oko 5 milijuna primjeraka telefona ETA 80 u različitim varijacijama, a kako dizajn nije adekvatno zaštitila, to je rezultiralo masovnim plagiranjem na Dalekom istoku (prednjačila je južnokorejska tvrtka Goldstar, prethodnik današnjeg LG-a). Danas se primjerci Iskrinih telefonskih aparata ETA čuvaju u uglednim svjetskim muzejima poput njujorškog Muzeja moderne umjetnosti (MoMa) ili pak minhenskog Die neue Sammlunga, te u našem Tehnički muzej Nikola Tesla, objavio je Hrvatski povijesni muzej.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...