Greška koju mnogi rade: Zašto jaja i mlijeko ne bi trebali držati u vratima?

Prethodno kuhano meso, delikatesni proizvodi i ostaci ručka stoje na toplijoj, gornjoj polici hladnjaka. Mliječni proizvodi idu u sredinu, uključujući mlijeko. Naime, vrata su pretopla i mlijeko se u njima brže kvari, objašnjava Kate Hall, stručnjakinja za čuvanje hrane.

– Također, svježe meso ide da dno hladnjaka. Što god radili, ne stavljajte sirovo meso na istu policu s drugim grupama namirnica poput pesta i maslaca. Rizik od unakrsne kontaminacije je prevelik. Džemove, meki sir i sok čuvajte u vratima, a voće i povrće stavljajte u donje ladice, dodaje i upozorava da se hladnjak ne pretrpava namirnicama.

– Hladnjak nikad ne smije biti pun više od 75 posto kako bi se omogućilo strujanje hladnog zraka. Zamrznite sve što vam ne treba. Također, na otvorene staklenke, poput onih s pekmezom, napišite datum kad ste ih otvorili i gledajte ih potrošiti što prije kako se u njima ne bi stvorila plijesan, napominje.

Osim toga, otkrila je zgodan trik koji pomaže da se hrana ne baca. – Na jednu policu napišite ‘Pojedi me prvo’ i na nju stavljajte starije namirnice koje treba prije potrošiti.

Organizirajte voće i povrće – i tu postoje pravila

– Razdijelite namirnice ovisno o razini vlage koja im je potrebna. Lisnato povrće i začinsko bilje trebaju više vlage kako bi ostali svježi i hrskavi, dok je jabukama i avokadu potrebna niska vlažnost zraka da bi dulje trajali, preporučuje stručnjakinja.

– Također, imajte na umu da neki plodovi ispuštaju više plina etilena od drugih dok sazrijevaju i uzrokuju da drugi brže počnu trunuti. Koristite vrećice za čuvanje hrane kako biste odvojili namirnice i tako im produžili vijek trajanja, savjetuje.

“Prije spremanja u hladnjak, uklonite karton”

– Raščistite prostor na policama hladnjaka uklanjanjem sigurnosnog pakiranja poput kartona, kaže ova stručnjakinja.

“Nipošto ne stavljajte vruću hranu u hladnjak i pazite na temperaturu na kojoj čuvate hranu. Provjerite radi li hladnjak na optimalnoj temperaturi, osobito ako je pun namirnica ili ga često otvarate. Temperaturu hlađenja možete provjeriti tako da stavite termometar u najhladniji dio hladnjaka, uz stražnji zid blizu motora hladnjaka, temperatura ne smije biti viša od 4 do 5 stupnjeva”, savjetuju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Jaja se ne čuvaju u vratima hladnjaka

– Iako je uobičajena praksa da hladnjaci imaju u vratima spremnik za jaja, to ipak nije najbolje mjesto za čuvanje zbog promjene temperature prilikom otvaranja i zatvaranja vrata hladnjaka. Čuvajte ih u stražnjem dijelu hladnjaka, pohranite ih šiljastim krajem okrenutim prema dolje u originalnom pakiranju ili u pokrivenim spremniku gdje će se održati do mjesec dana, pojasnili su.

I u HZJZ-u napominju, kao i Kate Hall, da se ni mlijeko ne drži u vratima, posebno ako je otvoreno.

– Otvoreno mlijeko izbjegavajte držati u vratima hladnjaka jer ga tako izlažete toplom zraku prilikom otvaranja i zatvaranja vrata što pogoduje bržem kvarenju. Nakon otvaranja mlijeko dobro zatvorite kako bi ste spriječili upijanje aroma i mirisa drugih namirnica pohranjenih u hladnjaku, savjetuju u HZJZ-u, pše 24sata.

Muzej Iluzija
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...