HANFA odobrila preuzimanje Turisthotela

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) donijela je na današnjoj sjednici Upravnog vijeća rješenje kojim se Tankerskoj plovidbi odobrava objavljivanje ponude za preuzimanje Turisthotela.

U objašnjenju Hanfe stoji da je prosječna cijena dionice Turisthotela u posljednja tri mjeseca prije nastanka obveze objavljivanja ponude iznosila  581,59 eura, a najviša cijena po kojoj je Tankerska Plovidba stjecala dionice iznosila je 610,53 eura pa je ista cijena izražena u ponudi u skladu s odredbama Zakona o preuzimanju dioničkih društava. Tankerska plovidba dokazala je da je izdvojila novčana sredstva za kupnju dionica Turisthotela od svih dioničara koji tijekom ponude iskažu interes za prodajom svojih dionica po navedenoj cijeni.

Kako navode, obveza objavljivanja ponude prema svim dioničarima nastala je 18. siječnja 2023. kada je  sklapanjem ugovora s pojedinim malim dioničarima, Tankerska plovidba stekla više od 53.000 redovnih dionica odnosno 14,61 posto udjela te tako povećala svoj udio Turisthotela u temeljnom kapitalu na 39,34 posto.

Kako bi utvrdila cijenu najviše dionice, HANFA je zatražila očitovanja Tankerske plovidbe, Turishotela i investicijskog savjetnika – društva Interkapital. Vrijednosnim papirima utvrđene su činjenice povezane s naknadama koje su bile predmetom posljednjih ugovora o kupoprodaji dionica između ugovornih strana.

Konkretno to znači da je HANFA tražila informacije o tome je li, kada i pod kojim uvjetima određenim prenositeljima dionica pored ugovorene kupoprodajne cijene ponuđena i kompenzacija odnosno dodatna naknada za dionice Turisthotela, od čega se sastojala takva naknada (novčani iznos, vrijednosni papiri…), ako su kao dodatna naknada ponuđeni vrijednosni papiri tada je pitanje kome je ponuđena takva naknada, jesu li pregovori rezultirali sporazumom/ugovorom, kada je sklopljen i od čega se sastojao te jesu li već izdani vrijednosni papiri ili će se tek izdati.

Iz očitovanja vidljivo je da su postojali prijedlozi o naknadama koje pojedini dioničari s kojima je sklopljen ugovor u konačnici nisu prihvatili, niti je s njima pojedinačno sklopljen dodatni sporazum koji bi to regulirao HANFA je izvršila i provjere transakcija po računima otvorenim u kreditnim institucijama i utvrđeno je da osim iznosa kupoprodajne cijene od 610,53 eura po dionici, prodavateljima nije isplaćen nikakav drugi iznos.

Stoga je ovim postupkom utvrđeno da će s utvrđenom cijenom iz ponude za preuzimanje svi dioničari biti u jednakopravnom položaju. U trenutku objave ponude, svi preostali dioničari će samostalno donijeti investicijsku odluku žele li prihvatiti ponudu Tankerske plovidbe ili ostati dioničari Turisthotela.

S obzirom na to da  je Turisthotel prijavio sumnju na objavu povlaštenih informacija putem elektronskih poruka, HANFA će o tome provoditi dodatni nadzorni postupak koji će utvrditi je li u tim porukama iznesena povlaštena informacija kako je definira Zakon o tržištu kaptala. Taj postupak neće imati utjecaj na odluku iz ovog rješenja.

Uzimajući u obzir dosadašnju javnu komunikaciju predstavnika Turisthotela i Tankerske plovidbe te pojedinih dioničara, HANFA je dodatno uputila dopise objema društvima da se tijekom trajanja ponude za preuzimanje pridržavaju odredbi ZPDD-a povezanih s javnim izražavanjem komentara i mišljenja, kako bi se svim ostalim ulagačima omogućilo da samostalno i razborito donesu vlastitu investicijsku odluku.

Ova odluka ne izgleda dobro za dosadašnju upravu Turisthotela niti za vlasnika ove hotelijerske tvrtke, stoga sada ostaje vidjeti kakva će biti njihova reakcija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...