Haški sud izdao nalog za uhićenje Putina i njegove suradnice

Haaški je sud izdao nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i Marie Lvove-Belove, stoji u priopćenju suda, prenosi Danas.hr.

Lvova-Belova je ruska čelnica koja se našla u sredini afere koja se bavi navodnim deportacijama tisuće ukrajinske djece u Rusiju.

U priopćenju stoji kako se Putina tereti za ratni zločin nezakonite deportacije djece i njihovog preseljenja iz okupiranih teritorija Ukrajine u Rusku Federaciju. Tvrde kako su zločini počinjeni od 22. veljače 2022. godine, a Putin sam snosi krivnju za navedeno, navode.

Govore i kako je ruski predsjednik zločine počinio samostalno, zajedno s drugima ili uz pomoć drugih, a uz to nije uspio ni kontrolirati civilne ni vojne podređene koji su zločine činili.

Što se tiče Lvove-Belove, Haaški sud navodi da je ona zločine počinila od 24. veljače 2022. godine, a snosi individualnu krivnju za navedeno. Sumnja se naime da je iste počinila direktno, zajedno s drugima ili uz pomoć drugih.

Ističu kako su nalozi bili tajni, ali kako su odlučili da će dopustiti pristup javnosti kako bi zaustavili daljnje ratne zločine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...