Haški sud izdao nalog za uhićenje Putina i njegove suradnice

Haaški je sud izdao nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i Marie Lvove-Belove, stoji u priopćenju suda, prenosi Danas.hr.

Lvova-Belova je ruska čelnica koja se našla u sredini afere koja se bavi navodnim deportacijama tisuće ukrajinske djece u Rusiju.

U priopćenju stoji kako se Putina tereti za ratni zločin nezakonite deportacije djece i njihovog preseljenja iz okupiranih teritorija Ukrajine u Rusku Federaciju. Tvrde kako su zločini počinjeni od 22. veljače 2022. godine, a Putin sam snosi krivnju za navedeno, navode.

Govore i kako je ruski predsjednik zločine počinio samostalno, zajedno s drugima ili uz pomoć drugih, a uz to nije uspio ni kontrolirati civilne ni vojne podređene koji su zločine činili.

Što se tiče Lvove-Belove, Haaški sud navodi da je ona zločine počinila od 24. veljače 2022. godine, a snosi individualnu krivnju za navedeno. Sumnja se naime da je iste počinila direktno, zajedno s drugima ili uz pomoć drugih.

Ističu kako su nalozi bili tajni, ali kako su odlučili da će dopustiti pristup javnosti kako bi zaustavili daljnje ratne zločine.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...