Hrvati pokušali prevesti radioaktivnu tvar u Srbiju, uhvaćeni na granici, određeno im 30 dana zatvora

Tužiteljstvo u Somboru odredilo je 30-dnevni pritvor trojici državljana Hrvatske uhićenih na graničnom prijelazu Bezdan kod Sombora pri pokušaju da u Srbiju unesu radioaktivne tvari, doznaje Hina u hrvatskom konzulatu u Subotici.

U tužiteljstvu nam je potvrđeno da se uhićene tereti po članu 266. Kaznenog zakonika Srbije (KZS) za posjedovanje i unošenje radioaktivnih ili drugih opasnih tvari, a pritvor im je određen zbog sumnje da bi mogli pobjeći, rekao je Hini šef konzularnog odjela RH u Subotici Velimir Pleša.

Člankom 266. KZ Srbije za to djelo zaprijećena je kazna od šest mjeseci do pet godina i novčana kazna.

Uhićeni nisu tražili diplomatsko-konzularnu pomoć, ali smo, rekao je Pleša, izvijestili pravosudna tijela da to u svakom trenutku mogu uraditi i da će Konzulat djelovati sukladno procedurama.

Glava gromobrana

Radioaktivna tvar koju su prenosili je glava gromobrana, odnosno dio starog gromobrana koji se u Hrvatskoj više ne koriste. Nekad se vjerovalo da će emisija čestica iz radioaktivne glave gromobrana dovesti do ionizacije zraka i na taj način povećati vjerojatnost da grom udari točno u tu točku. No visina i metalni šiljak su ono što može “privući” udar munje, a ne radioaktivnost. Dodatno, nakon što bi grom udario u to, radioaktivnost se raznosila po cijeloj zgradi.

Srpska policija zaustavila je automobil njemačkih registracija nakon što se na detektoru radioaktivnosti oglasio alarm. Glava gromobrana bila je skrivena u području rezervnog kotača te uz to i ručni detektor za mjerenje ioniziranja.

O svemu se oglasilo i Javno poduzeće Nuklearni objekti Srbije koje je odgovorno za skladištenje radioaktivnog otpada. Kažu da je izvor ionizirajućeg zračenja predan na skladištenje gdje je smješten na siguran način i više ne predstavlja opasnost po zdravlje stanovništva i životnu sredinu.

Podsjetimo, somborski lokalni portal jutros je pisao da je došlo do ozbiljnog zračenja u pograničnoj zoni zbog pronađenog radioaktivnog predmeta.

Carina objavila kako je otkriven predmet. Policajci u bolnici

“Prilikom izlazne kontrole automobila njemačkih registarskih oznaka oglasio se alarm detektora radioaktivnosti, zbog čega je hitno provedena detaljna kontrola, uz sve neophodne mjere sigurnosti i zaštite”, navela je Uprava carina.

„Tada su u prtljažniku, u prostoru za rezervni kotač, pronađeni neprijavljena metalna glava gromobrana i uređaj za mjerenje sastava matala, na koje je ručni detektor za mjerenje ionizirajućeg zračenja odreagirao“, navodi se u priopćenju. „Nadležne službe su preuzele i osigurale radioaktivne predmete, dok su trojicu putnika, državljane Hrvatske, zajedno s vozilom preuzeli u dalju nadležnost policija i tužilaštvo“, dodaje se.

„Svi službenici koji su toga dana radili na spomenutom prelazu odmah su upućeni na liječnički pregled, bez obzira na to što nisu pokazivali nikakve simptome izloženosti radijaciji“, zaključuje se.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...