Hrvatska je peta najgora u Europi po rastu cijena!

Rast cijena na policama u Hrvatskoj bio je 20 posto veći od rasta proizvođačkih cijena, piše Jutarnji list, navodeći da smo po rastu cijena peti najgori u Europi.

Cijene hrane i pića na policama trgovina su u prosincu 2022. godine u odnosu na prosinac 2021. u Hrvatskoj porasle 19.7 posto, a podaci Europske asocijacije prehrambene industrije i Eurostata pokazuju da su proizvođačke cijene rasle 16 posto.

Iako su proizvođačke cijene na razini Unije pod utjecajem rasta ulaznih inputa (troškovi energije, transporta, papira, ambalaže, radne snage i ostalih faktora) u istom mjesecu rasle 20.1 posto, rast cijena hrane i pića u trgovinama ostao je ispod tog iznosa, na 18.2 posto, a statistika pokazuje da su brojne druge europske države rast cijena hrane i pića uspjele održati ispod rasta proizvođačkih cijena.

Poput, primjerice, Belgije u kojoj su proizvođačke cijene rasle 25.6 posto, a potrošačke 15.7 posto, Francuske koja je, unatoč rastu cijena proizvođača od 19.7 posto, rast konačnih cijena obuzdala na 13.1 posto, Njemačke u kojoj su te dvije stavke otprilike na istoj razini ili Italije u kojoj su proizvođačke cijene rasle 16.7 posto, ali cijene u trgovinama 13.3 posto.

Hrvatska nije iznimka, ali je peta najgora u EU po većem rastu potrošačkih cijena od proizvođačkih. Kada je u pitanju energija, podaci Eurostata navode da su u prosincu 2022. proizvođačke cijene krutih goriva porasle 8 posto u odnosu na godinu ranije, dok su cijene goriva u EU pale za pet posto, piše Jutarnji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...