IKEA uvela veliku inovaciju, Hrvati među prvih 5 u svijetu s ovom uslugom

Stotinu autonomnih dronova sada leti u IKEA robnim kućama. Najnovije ih je počela koristiti i robna kuća IKEA Zaventem u Belgiji, a Ingka Grupa, koja upravlja IKEA maloprodajnim lancem, prva je koja takvo rješenje uspješno koristi u velikom broju za inventar zaliha.

IKEA neprestano traži nove prilike za inovacije i stvaranje još boljeg iskustva za kupce na svim kanalima. Prije dvije godine Ingka Group i Tim za razvoj opskrbnog lanca u Inter IKEA Grupi, zajedno s Verityjem, dobavljačem sustava dronova za zatvorene prostore, započeli su s razvojem potpuno autonomnog rješenja za dronove za praćenje stanja zaliha i dodatno poboljšanje uvjeta rada za sve svoje djelatnike u lancu maloprodaje.

Rezultat je stotinu dronova koji sada rade tijekom neradnog vremena IKEA robnih kuća, s ciljem da poboljšaju točnost informacija o stanju zaliha te osiguraju dostupnost proizvoda za online ili fizičku maloprodaju. Ovo rješenje podržava ergonomičnija radna mjesta za IKEA djelatnike jer više ne moraju ručno potvrđivati svaku paletu, prenosi N1.

– Ulažemo u ukupno korištenu tehnologiju kako bi naše robne kuće mogle bolje podržati ispunjenje želja i zahtjeva kupaca te kako bi postale pravi centri za višekanalnu maloprodaju. Uvođenje bespilotnih letjelica i drugih naprednih alata – kao što su, na primjer, roboti za preuzimanje robe – pravi je dobitak za sve. Poboljšavaju uvjete rada naših djelatnika, smanjuju operativne troškove i omogućuju nam da postanemo pristupačniji i praktičniji za naše kupce, kaže Tolga Öncu, voditelj maloprodaje u Ingka grupi (IKEA).

Prvi dron poletio je u tvrtki IKEA Švicarska 2021., a 100 dronova koji su trenutno u funkciji obavlja inventure skladišta na 16 različitih lokacija u Belgiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj i Švicarskoj.

– Biti predvodnik kada je riječ o inovativnim rješenjima koja dodaju vrijednost, dio je IKEA nasljeđa. Uvijek smo znatiželjni i spremni učiti od drugih, a ovaj je projekt izvrstan primjer kako smo surađivali u cijeloj tvrtki IKEA te zajedno s vanjskim partnerom došli do rješenja od kojeg svi imamo koristi, kaže Peter Ac, voditelj Inovacija u logistici, u Odjelu za razvoj lanca opskrbe Inter IKEA Grupe.

Ingka Grupa nastavlja osuvremenjivati trgovine diljem svijeta, poboljšavajući kapacitete rukovanja i omogućavajući slanje online narudžbi na brz, održiviji i pristupačniji način.

Dronovi u IKEA Hrvatska

Robna kuća Ikea Zagreb koristi dronove od 29. lipnja 2022. godine. Raspolaže sa 6 dronova, podijeljenih na dva ‘gnijezda’ za punjenje.

Proizvođač dronova koji se koriste u IKEA Hrvatska je švicarska tvrtka Verity AG. IKEA Zagreb je bila među prvih pet IKEA robnih kuća u svijetu koje su implementirale dronove.

Glavni zadatak dronova je utvrditi točnost, tj. prijaviti sve nepravilnosti naših skladišnih lokacija. Postizanjem visoke točnosti zaliha na skladišnim lokacijama, osigurava se i dostupnost robe na prodajnim lokacijama, kako za kupce u robnoj kući, tako i za dostavu do domova naših kupaca.

Umjesto da suradnici ručno provjeravaju skladišne lokacije, dron koristi kameru i druge senzore za digitalno prikupljanje podataka i konstantno ažuriranje naših sustava, poboljšavajući cjelokupnu analizu zaliha i pružajući korisne uvide, kao što je otkrivanje odstupanja u skladištu, koje djelatnici potom mogu unaprijediti.

Naime, dronovi snimaju/skeniraju skladišne lokacije te uspoređuju dobivene podatke s postojećim podacima u IKEA sustavu. Svaka nepodudarnost se vidi te se pregledom fotografije skladišne lokacije/palete potvrđuje nepravilnost i po potrebi radi korekcija.

„Obitelj“ od 4 ili 5 dronova tijekom jedne noći može skenirati do 7000 predmeta.

Efikasnost dronova

Da bismo jednom prekontrolirali sve svoje skladišne lokacije starim načinom rada, potrebno nam je deset punih radnih dana rada dvoje ljudi koji bi to trebali raditi puno radno vrijeme (svih 8 sati) koristeći podiznu platformu. Dronovima se taj posao za cijelo skladište obavi u 14 dana, što znači da možemo prekontrolirati cijelo skladište najmanje 26 puta u godinu dana.

Svaka fotografija koju dronovi snime dostupna je za pregled, što minimizira potrebu za skidanjem paleta sa skladišnih lokacija kako bi se provjerila točnost. Time kolege na viličarima imaju više vremena za svoj osnovni posao, tj. za punjenje prodajnih lokacija i osiguravanje dostupnosti robe za naše kupce.

Zašto su uvedeni dronovi

IKEA Zagreb je prva IKEA robna kuća u svijetu s implementiranim Autostore rješenjem, automatiziranim sustavom za skladištenje i prikupljanje robe (goods to person) unutar robne kuće, čime se značajno ubrzava prikupljanje robe za sve zaprimljene narudžbe. Autostore je uspješno implementiran u robnoj kući IKEA Zagreb sredinom 2021. godine.

S obzirom na prisutni rast prodaje, a pogotovo na rast online narudžbi, točnost zaliha postaje sve veća potreba. Dronovi nam pomažu upravo u tome. Osnovna prednost korištenja dronova je u njihovu kapacitetu i brzini kojom odrađuju svoj posao.

Sva dosadašnja digitalna i robotizirana rješenja koja smo implementirali, nisu umanjila broj zaposlenih jer to nije ni bio cilj. Cilj robotizacije je osigurati kapacitete i točnost zaliha, za očekivani rast prometa u narednim godinama.

Minimiziranje potencijalnih nezgoda

S obzirom na to da su dronovi opremljeni nizom senzora te prepoznaju i relativno male prepreke, šanse za nezgode su vrlo male, ali zbog apsolutne sigurnosti naših djelatnika, kako bi se isključila bilo kakva potencijalna opasnost, dronovi lete isključivo noću, dok apsolutno nitko nije unutar skladišta. U našem slučaju se najčešće radi o vremenu od 22:00 sati navečer do 03:00 sati ujutro.

Naši dronovi su potpuno autonomni i nema načina da se njima manualno upravlja. Jednostavnim postavljanjem zahtjeva za izvještajem, dronovi dobivaju zadatke, a mi na početku radnog dana dobivamo na uvid sve potencijalne nepravilnosti naših skladišnih lokacija, koje se ispravljaju u najkraćem mogućem roku.

U ovom trenutku nije nam poznato da itko drugi u Hrvatskoj koristi ove ili bilo koje dronove za ovu namjenu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...