Istraživanje: Konzumacija kokaina porasla je u cijeloj Europi

Konzumacija kokaina porasla je u cijeloj Europi, pokazala je danas studija otpadnih voda diljem EU. Najviše razine ostataka kokaina pronađene su u Belgiji, Španjolskoj, Portugalu i Nizozemskoj, prenosi Index.

Studija, najveća do sada koju je provela europska agencija za praćenje droga EMCDDA sa sjedištem u Lisabonu, analizirala je dnevne otpadne vode u slivnim područjima postrojenja za pročišćavanje koja opskrbljuju oko 54 milijuna ljudi u 104 europska grada.

Analiza uzoraka prikupljenih tijekom jednotjednog razdoblja između ožujka i travnja prošle godine na tragove kokaina, amfetamina, metamfetamina, MDMA/ecstasyja, ketamina i kanabisa otkrila je da je uporaba droga bila veća nego u prethodnim studijama.

– Današnja otkrića iz 104 grada daju sliku problema s drogama koji je i raširen i složen, sa svih šest supstanci otkrivenih na gotovo svim lokacijama, rekao je direktor EMCDDA Alexis Goosdeel.

U više gradova otkriveni su tragovi metamfetamina, također poznatog kao kristalni met. Više od polovice od 66 europskih gradova s podacima za 2021. i 2022. zabilježilo je porast ostataka kokaina.

Ketamin je prvi put uključen u analizu 2022. godine zbog znakova povećane dostupnosti ketamina u Europi. Najveća količina ostataka pronađena je u otpadnim vodama u gradovima Danske, Italije, Portugala i Španjolske.

U istraživanju EMCDDA spomenut je i Zagreb. U hrvatskoj metropoli je zabilježen pad konzumacije kokaina. Studija otpadnih voda je pokazala kako stanovnici Zagreba kokain najviše šmrču petkom.

Cijelo istraživanje pročitajte ovdje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...