Italija blokirala ChatGPT

Talijanska državna agencija za privatnost i zaštitu podataka blokirala je upotrebnu jezičnog modela ChatGPT, aplikaciju utemeljenu na umjetnoj inteligenciji (AI) jer ne poštuje podatke korisnika i ne može verificirati dob korisnika, prenosi Index.

Odluka koja je stupila na snagu odmah rezultirala će privremenom blokadom procesuiranja informacija o korisnicima u Italiji za tvrtku OpenAI, koja je razvila ChatGPT, objavila je talijanska Agencija za zaštitu podataka. U priopćenju se dodaje kako je pokrenuta istraga.

ChatGPT, kojeg je pokrenuo američki startup OpenAI, a podupire ga i softverski div Microsoft, može brzo, učinkovito i relativno točno odgovarati na pitanja korisnika, pisati računalni kod, sonete ili eseje. Novije verzije ChatGPT-ja su čak sposobne proći teške studentske ispite.

No, ta aplikacija je u isto vrijeme i konzroverzna. Nastavnici, učitelji i profesori se boje da će njihovi učenici koristiti ChatGPT za varanje, dok su političari i ostali donosioci odluka zabrinuti o povećanoj mogućnosti širenja dezinformacija.

Što zamjeraju ChatGPT-ju?

Talijanska agencija objavila je kako je ožujka kod ChatGPT-ja zabilježeno curenje informacija, među kojima su i “razgovori” s korisnicima te informacije o plaćanju.

Agencija navodi kako OpenAI nema pravno opravdanje za “masovno prikupljanje i spremanje osobnih informacija u svrhu obuke algoritama na kojima se temelji rad platorme”

U priopćenju se ističe i kako aplikacija “nema načina provjeriti dob svojih korisnika” te zbog toga izlaže maloljetnike apsolutno neprikladnim odgovorima u usporebi s njihovim stupnjem razvoja i svijesti.

OpenAI sad ima 20 ddana

Agencija je objavila kako OpenAI ima 20 dana za adresiranje zabrinutosti regulatora te joj prijeti kazna od 20 milijuna eura, odnosno do 4 posto godišnjih prihoda.

Blokada ChatGPT-ja u Italiji stiže samo nekoliko dana nakon što je Europol upozorio da kriminalci planiraju koristiti ChatGPT za počinjenje prevare i drugog kibernetičkog kriminala, podsjeća AFP.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...