Jako Andabak u Svetom Filipu i Jakovu gradi resort s 5 zvjezdica

Nakon što je prije dvije godine prodao tvrtku Sunce hoteli, najavljujući svoj postupni izlazak iz turizma kako bi se posvetio poljoprivredi i energetici, Jako Andabak ipak se vraća kao investitor na Jadran, ovog puta u općini Sv. Filip i Jakov u koju prvi put kani dovesti luksuznu turističku ponudu, piše Poslovni dnevnik.

Njegova tvrtka Sunčani resort na mjestu bivšeg apartmanskog naselja Croatia, na ukupnoj površini od 35.000 m2 uz more upravo je počela graditi novi resort s 5 zvjezdica koji će imati hotel, superluksuzne apartmane i vile, a paralelno kreće i gradnja marine od 127 vezova, nakon što je Andabak lani dobio koncesiju od općine.

Ukupan iznos ulaganja teško je procijeniti zbog fluktuacija na tržištu, no Andabak nam otkriva da se radi o investiciji od oko 250.000 eura po ključu, dok će u marinu prema prijašnjim najavama trebati uložiti oko 10 milijuna eura. ”Kako smo svojedobno napravili u Brelima, ideja nam je dovesti luksuz u destinaciju koja je trenutačno na 3 zvjezdice, te time omogućiti proširenje turističke sezone i stvaranje dodane vrijednosti.

U tom dijelu Jadrana takve ponude i nema, unatoč velikom potencijalu, i ovo može otvoriti vrata i za neke nove investitore i brendove”, pojasnio nam je Jako Andabak, otkrivši da postoji mogućnost dovođenja jakog luksuznog globalnog hotelskog brenda za upravljanje u novi resort, o čemu se već vode pregovori.

Kvalitetom bi ovaj projekt mogao udovoljavati vodećim resortima u svijetu, no pitanje je hoće li to biti dovoljno za tu destinaciju, što će se tek pokazati. Andabak ističe kako ima odličnu podršku i suradnju s lokalnim vlastima u općini Sv. Filip Jakov.

PD

Kako doznaje Poslovni dnevnik od Josipa Zečevića, direktora sektora investicija u Andabakovoj tvrtki Lucidus, projekt se sastoji se od tri faze, prvo kreće preuređenje postojećih u superluksuzne apartmane veličine 40 do 100 m2.

Bit će 60 apartmana koji će biti na tržištu za prodaju, po modelu servisiranih apartmana, dakle njima će upravljati operater cijelog resorta. Hotel od 5 zvjezdica imat će 60 smještajnih jedinica, od toga će biti 29 soba od 25 do 30 kvadrata te 31 apartman.

Sedam vila s bazenima prodavat će se po istom modelu kao i apartmani/PD
Projekt za hotel i apartmane potpisuje samoborski ured Urbane ideje, a vile projektira Maria Francesca Piscitelli Gotovina. Građevinske radove izvodi Radnik iz Križevaca, a gradilište je otvoreno upravo jučer.

Upravo tih sedam vila s bazenima trebale bi biti najveći hit ovog resorta, a prodavat će se po istom modelu kao i apartmani. Svaka vila gradi se na zemljištu veličine od 900 do 1000 kvadrata, što osigurava privatnost, a smještene su u prva dva reda do mora. Svaka vila imat će podrum, prizemlje i prvi kat.

U podrumu svake od njih bit će smještena garaža, ostava i tehnička prostorija, u prizemlju dnevni dio te na katu spavaće sobe s kupaonicama i ostalim sadržajima. U prizemlju će se nalaziti i natkrivene terase iz koje se dolazi do bazena i lounge prostora. Posebna atrakcija će biti hidromasažni bazeni smješteni na terasama na katu vila, s “vodopadom” u bazen u prizemlju.

Autohtoni elementi

Osim u objekte čekaju ih velika ulaganja u okolnu infrastrukturu i okoliš. Vanjsko uređenje čestice bit će prirodnim zelenilom autohtonim biljem i drvećem, opločenjem elementima odgovarajuće nosivosti i protukliznim materijalima uz prostor bazena a unutar granica čestice nalazit će se i interna prometnica koja povezuje prilaze do svake vile. Prometnica će biti asfaltno-betonskog zastora s prikladnom kolničkom konstrukcijom za tu kategoriju, a pristup automobila do garaže bit će preko vozne rampe.

Inače, ovakav koncept resorta mješovite namjene i servisiranih apartmana u Hrvatskoj se tek razvija, vrlo sličan u većem razmjeru razvio je Falkensteiner u Punta Scala resortu u Petrčanima, a u regiji je poznat projekt Porto Montenegro u Crnoj Gori, gdje hotelski brend Regent upravlja apartmanima u privatnom vlasništvu.

Svaka vila imat će podrum, prizemlje i prvi kat, grade se na zemljištu od po 900 do 1000 m2, prva dva reda do mora/PD
Takav koncept, osim bržeg povrata ulaganja za investitore, smanjuje rizik naknadnog narušavanja estetike okoliša. Za vlasnike servisirani apartmani znače da nemaju brige ni s čišćenjem ni održavanjem, a osim što mogu sami uživati u nekretnini, mogu i zarađivati od najma u periodu dok ih nema.

Nekretnine iz ovoj projekta još nisu službeno u prodaji te se još ne otkriva cijena kvadrata, no neslužbeno doznajemo da već ima potencijalnih kupaca. Inače, apartmansko naselje Croatia nije bilo dio portfelja Sunce hotela koje je Jako Andabak prije dvije godine prodao arapskom ulagaču Eagle Hills Real Estate. Sunce Hoteli, pod brendom Bluesun Hotels & Resorts upravljaju, između ostalog s 11 hotela u Srednjoj Dalmaciji, te imaju većinski udjel u Zračnoj luci Brač.

Marina sa 127 vezova

Buduća marina u Filip Jakovu bit će prikladan popratni sadržaj za ovakav projekt, i ona bi se trebala izgraditi kroz 18 mjeseci. Kako je već otprije poznato, prema projektu koji je izradila tvrtka Pomorski projekt Split i financirala Općina, a gradnja marine i popratne infrastrukture podijeljena je u dvije faze.

Prva obuhvaća nautički dio luke, otvorene za javni promet, u funkciji prihvata jahti i brodica u tranzitu, te operativni dio luke, u funkciji obavljanja lučkih djelatnosti priveza i odveza brodova u javnom pomorskom prijevozu te ukrcaj i iskrcaj putnika.

Druga faza obuhvaća izgradnju operativnog dijela luke u linijskom obalnom pomorskom prijevozu, ili povremenom obalnom pomorskom prijevozu, te novoplanirani lučki bazen u funkciji komunalnog dijela luke za stalne vezove. 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...