Jeste li ikad jeli krumpire kuhane u moru? Za Pašmance to je delicija i gušt iz starina

Jeste li ikad jeli krumpire kuhane u moru? Da, u moru, ali ne u nekom toplom, vrelom moru, već u loncu u kojem je morska voda. Nekad su otočani tako štedjeli vodu i sol, danas je to delicija i gušt.

Krumpir je na otoku Pašmanu uvijek, uz ribu, bila uobičajena spiza. Po starinsku, kuhao se u moru na trinogama.

Nije se samo krumpir prvo “toćao” u moru, u moru se prala i konzervirala i druga hrana – zelje, rotkve, masline, suhe smokve…

Jedino se motar ne pere u moru, jer raste prvi red do mora, i već je posoljen, pa ga zovu i morska šparoga.

– Po starom običaju kuhamo krumpir na moru, obično se to radilo kad se krumpir vadio, kad je bilo dosta oštećenih motikom, da ne propadnu, kuhali su se obično za večeru kod mene. To je bilo uobičajeno do 70-tih godina prošlog stoljeća, prisjeća se Vesna Zalović, prenosi HRT.

– Krumpir se na ovaj način mora kuhati 15, 20 minuta, ovisi koliki je krumpir, dodaje Rajna Brzić.

Neke domaćice na otoku i danas kruh znaju umijesiti s morem jer, kažu, idealan je to omjer vode i soli u kruhu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...