Jeste li znali da vas po zakonu mogu kazniti ako bacite račun?

Prema Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom koji je na snazi 10-ak godina, za sve kupce koji kod sebe nemaju račun za kupljenu robu predviđene su novčane kazne, podsjeća Poslovni dnevnik.

Na to vas podsjećaju i naljepnice na trgovinama, na kojima stoji da je prodavatelj obavezan ispostaviti račun, te da ga je kupac obavezan uzeti i imati ga pri izlasku iz radnje.

Neizdavanje i neuzimanje računa kažnjivo je po zakonu.

Novčanom kaznom od 200 do 2000 kuna (26 do 260 eura) kaznit će se kupac te svaki primatelj računa koji ne zadrži izdani račun nakon izlaska iz poslovnog prostora ili ga ne pokaže na zahtjev službene osobe”, stoji u zakonu.

Isti taj zakon, zapravo, člankom 26. definira i obvezu kupca da izdani račun zadrži do izlaska iz poslovnog prostora te je “dužan na zahtjev ovlaštene osobe, službenika Porezne uprave, pokazati izdani račun’, stoji u Zakonu.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...