Konačno imamo odgovor na pitanje koliko struje potroši zamrzivač mjesečno

Puno je potrošača struje u kući, bilo da je u pitanju bojler, televizor, uređaji za grijanje ili uređaji koji troše struju čak i kada ne rade, ali jedan koji je stalno uključen u struju je zamrzivač.

Znate da vas stari zamrzivač koji koristite, tijekom vremena, možda košta i više nego što bi vam trebalo novca da kupite drugi? Razlog tome je mjesečna potrošnja struje zamrzivača, piše Smartlife.

Naime, kada se sabere koliko električne energije zamrzivač potroši za godinu dana i to usporedi s cijenom novog energetski efikasnog modela, računica kaže da, u periodu od tri do četiri godine, novi zamrzivač zapravo isplati samog sebe.

Kako bismo vam pomogli da donesete pravu odluku pri izboru zamrzivača, ali i da biste uštedjeli na duge staze, u redovima koji slijede ćemo dati odgovor na pitanje koje je svatko postavio sebi barem jednom – koliko struje troši zamrzivač i koliko to mjesečno košta.

Kako izračunati kolika je mjesečna potrošnja struje zamrzivača?

Veoma je korisno da znate kolika je mjesečna potrošnja struje zamrzivača. Ne samo zbog toga da biste saznali koliko novca vam stari uređaj “izbije” iz džepa svakog mjeseca, već i zbog toga što informaciju o potrošnji struje tj. o energetskoj efikasnosti treba uzeti u obzir prilikom kupovine novog zamrzivača kako biste izbjegli neprijatna iznenađenja kada stigne račun za struju.

Imajte u vidu da suvremeni zamrzivači s oznakom Energie Star mjesečno mogu potrošiti i do 50% manje struje nego modeli koji pripadaju starim generacijama zamrzivača.

1. Saznajte kolika je priključna (električna) snaga zamrzivača

Prvo što je potrebno uraditi kako biste izračunali kolika je mjesečna potrošnja struje zamrzivača jeste utvrditi kolika je njegova priključna snaga, to jest koliko je vati (W) električne energije zamrzivaču potrebno za jedan sat rada.

Ovu informaciju možete pronaći u tehničkoj specifikaciji svog zamrzivača, u korisničkom uputstvu ili na naljepnici/pločici koja se najčešće nalazi na zadnjoj strani uređaja ili negdje na zidu uređaja, u blizini vrata. Imajte u vidu da je ovo maksimalna snaga koju zamrzivač angažira samo periodično – primjerice nakon nestanka struje, kako bi što brže ponovno postigao zadanu temperaturu – dok će u realnim uvjetima potrošnja električne energije biti znatno manja jer će motor zamrzivača samo održavati postignutu temperaturu.

Za potrebe ovog teksta, pretpostavit ćemo da je priključna snaga vašeg zamrzivača 135 W, što znači da će za jedan sat rada vaš zamrzivač potrošiti maksimalno 135 W električne energije.

2. Pretvorite vate (W) u kilovatsate (kWh)

Sada je potrebno da vate (W) pretvorite u kilovatsate (kWh), jer se struja naplaćuje prema broju utrošenih kilovatsati. Ovo ćete uraditi veoma jednostavno, tako što ćete priključnu snagu (izraženu u vatima) podijeliti s 1.000. Dakle, imamo:

135 : 1.000 = 0,135 kWh za jedan sat rada

Sada znate koliko će maksimalno struje potrošiti zamrzivač čija je električna snaga 135 W, za jedan sat rada. Dakle, najviše 0,135 kWh.

3. Izračunajte dnevnu i mjesečnu potrošnju

S obzirom na to da je zamrzivač uređaj koji radi 24 sata dnevno, svih 30 dana u mjesecu, dobivenih 0,135 kWh ćemo pomnožiti s 24 kako bismo izračunali potrošnju struje na dnevnom nivou, a zatim ćemo dobiveni rezultat pomnožiti s 30 kako bismo izračunali potrošnju na mjesečnom nivou.

0,135 x 24 = 3,24 kWh za jedan dan rada
3,24 x 30 = 97,20 kWh za jedan mjesec rada

4. Izračunajte cijenu utrošene električne energije

Sada, kada znate koliku količinu električne energije će zamrzivač potrošiti za jedan dan, odnosno za jedan mjesec rada, vrijeme je da izračunate i cijenu te električne energije.

Imajte u vidu da cijena struje nije fiksna. Prije svega, postoje jeftina i skupa tarifa. Uz to, cijena za 1 kWh utrošene električne energije ovisi i od toga je li se vaša mjesečna potrošnja nalazi u zelenoj, plavoj ili crvenoj zoni, piše Smartlife.

Kako smanjiti mjesečnu potrošnju struje zamrzivača?

Postoji nekoliko načina na koje možete smanjiti mjesečnu potrošnju struje zamrzivača, a to su:

-Držite zamrzivač u najhladnijem delu svog doma. To može biti podrum, ukoliko živite u kući ili terasa na kojoj nema grijanja, ako ste u stanu. Što je niža vanjska temperatura zamrzivač će morati raditi manje kako bi održao nisku temperaturu.

-Istisnite sav suvišni zrak iz plastičnih vrećica u koje pakirate namirnice (ukoliko namirnice na ovaj način odlažete u zamrzivač), jer zračni “džepovi” sadrže topao zrak koji zamrzivač mora dodatno rashladiti.

-Ne punite zamrzivač do kraja. Što je više namirnica u njemu morat će potrošiti više struje.

-Držite vrata zamrzivača otvorenima što kraće. Ukoliko vadite više stvari iz zamrzivača, preporuka je da to učinite sa samo jednim otvaranjem vrata kako bi smanjili količinu hladnoće koja izlazi iz zamrzivača tijekom tog procesa, prenosti City Magazine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...