Kremlj napao Hollywood zbog filma Navaljni koji je dobio Oscara

Oscar za najbolji dokumentarni film dodijeljen je u nedjelju dokumentarcu “Navaljni” koji govori o događajima povezanima s trovanjem poznatog ruskog oporbenog čelnika, u čemu Kremlj vidi pokušaj “politizacije” filmske umjetnosti.

Djelo kanadskog redatelja Daniela Rohera, film govori o političkom usponu Alekseja Navaljnog kojeg su pokušali ubiti i kojeg su otrovali.

– I postoji netko tko nije mogao biti s nama večeras: Aleksej Navaljni, vođa ruske oporbe, i dalje je u zatvorskoj izolaciji zbog onoga što on naziva – nadam se da ću pravilno citirati njegove riječi – nepravednim agresorskim ratom Vladimira Putina u Ukrajini, rekao je Roher preuzimajući zlatni kipić.

Kremlj je zbog toga optužio Hollywood da želi politizirati sedmu umjetnost.

– Premda nisam vidio film, pretpostavljam da postoji određeni element politizacije teme, rekao je u ponedjeljak novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

– Ni sam Hollywood ponekad se ne suspreže politizirati svoja djela, dodao je.

Navaljni je u zatvoru već više od dvije godine. U ožujku prošle godine osuđen je na devet godina zatvora zbog “prijevare”.

– Moj suprug je u zatvoru samo zato jer je govorio istinu. Moj suprug je u zatvoru samo zato jer brani demokraciju, rekla je u nedjelju njegova supruga Julija.

Dokumentarac Navaljni, u produkciji HBO Maxa i CNN-a, predstavljen je 25. siječnja 2022. na Filmskom festivalu Sundance.

U veljači je dobio nagradu za najbolji dokumentarac Britanske Akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...