Liječnici na veliki prosvjed u Zagreb stigli u 15-ak autobusa

U 15-AK autobusa na Trg dr. Franje Tuđmana stigli su liječnici iz cijele Hrvatske koji će u povorci proći središtem Zagreba te doći do Trga sv. Marka, gdje će u 12 sati i pet minuta održati prosvjed protiv zdravstvene politike vlade, za spas hrvatskog zdravstva.

Liječnici, nezadovoljni svojim statusom i uvjetima rada, očekuju da će njihove zahtjeve čuti oni koji donose odluke, s premijerom Andrejem Plenkovićem na čelu.

Stigli su odjeveni u bijele kute s balonima i bedževima na kojima piše “S.O.S. za zdravstvo” i transparentima “Rane nastale zbog nerada liječnici ne mogu sanirati”, “Nema odmora dok traje obmana”, “Zadovoljni liječnici – zadovoljni pacijenti”.

Ban Toskić: Ministar Beroš više nema vizije

– Ministar Vili Beroš više nema vizije što raditi s vojskom koju treba voditi, izjavila je uoči prosvjeda Nataša Ban Toskić, predsjednica Hrvatske koordinacije obiteljske medicine (KoHOM), koja je jedan od organizatora prosvjeda.

– Mi Beroša nismo birali, pa ga nećemo ni smjenjivati, ali ovaj prosvjed će pokazati koliko su liječnici nezadovoljni, ističe Ban Toskić te dodaje da je Beroš preko medija dao do znanja da se danas neće pojaviti na Trgu sv. Marka.

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Renata Čulinović Čaić izjavila je kako organizatori očekuju da će ispuniti Trg sv. Marka i okolne ulice liječnicima svih generacija i svima onima koji ih podržavaju.

Odbila je izlaziti s prognozama te poručila da su rokovi za ispunjenje njihovih zahtjeva jasno definirani i da je na vladi potez.

Liječnici na prosvjedu očekuju i drugo medicinsko osoblje i građane
U 11:30 okupit će se na Trgu sv. Marka, ispred Banskih dvora i Hrvatskog sabora, a organizatori očekuju da će im se pridružiti i drugo medicinsko osoblje i hrvatski građani.

Pod geslom “SOS za zdravstvo” prosvjed organizira pet krovnih liječničkih udruga – Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatski liječnički sindikat (HLS), Hrvatska koordinacija obiteljske medicine (KoHOM), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) i Inicijativa mladih liječnika.

Ističu loše stanje u zdravstvenom sustavu, lošu pokrivenosti zemlje liječničkim timovima i ordinacijama, mlade liječnike koji odlaze u inozemstvo, kao i brojne prekovremene sate, no i da Ministarstvo zdravstva nije počelo rješavati brojne probleme, već da se bavilo lošim izgovorima.

Plan prosvjeda

Prosvjedna povorka kreće u 10:45 Ilicom do Trga bana Jelačića, planirani dolazak na Trg svetog Marka je u 11:30, a sam prosvjed započinje u 12:05.

Na prosvjedu će se prisutnima obratiti predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić, predsjednica KoHOM-a Nataša Ban Toskić, predsjednica Hrvatskog udruženja bolničkih liječnika Ivana Šmit, predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić i Marin Smilović iz Inicijative mladih liječnika Hrvatske.

Zbog prosvjedne povorke od 10:45 do 11:45 bit će obustavljen tramvajski promet Ilicom od Ulice Republike Austrije do Trga bana Josipa Jelačića, Jurišićevom i Ulicom Franje Račkog, zatim Zrinjevcem, Frankopanskom i Savskom do Vodnikove ulice te će tramvajske linije prometovati izmijenjenim trasama u oba smjera.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...