“Mediteraneo”; Povjesničar umjetnosti Srhoj: “Po mojoj skromnoj procjeni slika vrijedi do 15 tisuća eura”

Nakon stola “od zlata” za Vijećnicu koji je Grad Benkovac platio 22 i pol tisuće eura, Grad Zadar postavio je novi rekord. Od mladog zadarskog slikara Marija Javorana otkupio je sliku “Mediteraneo” za čak 50 tisuća eura.

Slika je proglašena najboljom na ARC-Salonu, a njezinim otkupom 28-godišnji Mario postao je preko noći jedan od najskupljih hrvatskih slikara.

Ima li umjetničko djelo realnu vrijednost. Ili vrijedi onoliko koliko je netko spreman platiti.

– Nigdje se ne navodi u javnosti tko je bio procjenitelj i da li ga je bilo od strane struke, ističe za HRT povjesničar umjetnosti prof. dr. sc. Vinko Srhoj.

Odgovor iz Grada dugo se čekao.

– Kao stručna procjena slike drži se zapravo procjena samog ARC-a centra i početna cijena umjetnika, pojasnila je za HRT Dina Bušić, pročelnica za kulturu i sport grada Zadra.

Autor kaže ipak nešto drugo.

– Uvijek je teško govoriti u ovom smislu jer je to grad platio. Na meni je bilo da prihvatim ili odbijem tu ponudu, rekao je za HRT akademski slikar Mario Javoran.

Prihvativši ili davši ponudu Mario je s 28 godina postao jedan od najplaćenijih hrvatskih slikara. Preskočio je velikane poput Rabuzina, Pulitike, Murtića, čiji radovi ne prelaze 15-tak tisuća eura. Izjednačio se s velikim Vlahom Bukovcem.

– Ova cijena mi izgleda kao nešto apsolutno pretjerano za ovu vrijednost za tako mladog autora, rekao je Srhoj.

Među 5 tisuća radova iz 83 zemlje Mariov Mediterraneo je osvojio nagradu- ARC salona. Slika je krasila izložbene salone New Yorka i Barcelone.

– Ja bih mogao postaviti pitanje da li Gvardiol vrijedi toliko. I onda će reći on je mlad. Što to znači mlad? Rad vrijedi ili ne, igrač vrijedi ili ne, kazao je Javoran.

– Po mojoj skromnoj procjeni slika bi koštala 10-15 tisuća eura, procijenio je povjesničar umjetnosti prof. dr. sc. Vinko Srhoj.

Najskuplju sliku nekog zadarskog slikara dugu 2 i široku 4,5 metra neće moći ne vidjeti i Zadrani nakon što svoje mjesto zauzme najvjerojatnije u Providurovoj palači.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...