Ministarstvo odobrilo 25.880 eura za izradu projektno-tehničke dokumentacije sanacije crkve sv. Ante Padovanskog u Mrljanama

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek nedavno je donijela odluku o dodjeli financijskih sredstava za programe zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara koje će Ministarstvo kulture i medija sufinancirati u 2023. godini.

Jednim od odobrenih programa je i projekt Općine Pašman “Izrada projektno-tehničke dokumentacije za radove zaštite i sanacije nepokretnog kulturnog dobra Crkve sv. Ante Padovanskog, Mrljane” u ukupnoj vrijednosti od 32.351,18 eura, pri čemu Ministarstvo kulture i medija projekt sufinancira iznosom od 25.880,95 eura dok Općina Pašman iz vlastitih sredstava planira za projekt izdvojiti 6.370,69 eura, javlja portal Otok Pašman. 

U sklopu ovog projekta izradit će se projektna dokumentacija u što spadaju konzervatorsko istražni radovi na temelju kojih će se točno utvrditi principi konzervatorskih postupaka. Na osnovu istraživanja će se izraditi elaborat koji čini temelj za daljnju stručnu konzervaciju te daljnju zaštitu, očuvanje i održavanje crkve sv. Ante Padovanskog. Radit će se i arhitektonski snimak postojećeg stanja crkve radi izrade projekta cjelovite situacije građevine te idejni, glavni i izvedbeni arhitektonski projekt.

Jednostavna nabava usluge za izradu projektno tehničke dokumentacije za adaptaciju crkve je planirana tijekom ožujka ove godine, dok je sama izrada projektno tehničke dokumentacije planirana na 6 mjeseci od provedene nabave. Projekt će rezultirati izradom potrebne dokumentacije za izvođenje potencijalnih radova obnove na kulturnom dobru u narednim fazama očuvanja nepokretnog kulturnog dobra.

Pregledom zatečenog stanja uočena su brojna vidljiva oštećenja. Crkvica je općenito u jako lošem i dotrajalom stanju te je potrebna hitna sanacija ovog mrljanskog bisera. Konačni cilj projekta je vraćanje crkve u funkciju te obnovom omogućiti očuvanje svih njezinih tradicijskih i povijesnih značajki, što je iznimno važno za lokalnu zajednicu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...