Mirjana Tadić, voditeljica Caritasa: “Nitko ne bi trebao kopati po kontejnerima, mi imamo ekipu koja može pripomoći našim sugrađanima”

Caritas Zadarske nadbiskupije dugi niz godina skrbi o potrebitim pojedincima i obiteljima kojima svakodnevno pružaju osnovnu pomoć. U toj zadaći im pomažu i sredstva koja dobivaju iz europskih projekata, kakav je bio i “Suzbijanje siromaštva u Zadarskoj županiji podjelom hrane i osnovne materijalne pomoći”, što dodatno poboljšava kvalitetu njihovih usluga.

– Bili smo posljednjih nekoliko godina u dosta teškim situacijama, Znate i sami da je bila najprije poplava pa onda potres pa rat u Siriji, pandemija, sve je bilo zatvoreno, a mi smo bili otvoreni i svaki dan smo dijelili gotove pakete i primali gotovo obroke, a sad je rat u Ukrajini. U našoj skrbi imamo preko 250 obitelji koje svaki mjesec dolaze po pakete hrane. Svi korisnici nisu obuhvaćeni ovim projektom, mi imamo daleko veći broj korisnika, a zahvaljući podršci naše nadbiskupije, lokalne zajednice, Grada Zadra i Zadarske županije koji financijski podupiru naše projekte, mislim na kuhinje i socijalnu samoposlugu, mi smo tu i možemo svakog primiti. Surađujemo da bi smanjili tu stopu siromaštva, surađujemo i s Ministarstvom poljoprivrede, uključeni smo u proces e-doniranja hrane. Znači, odlazimo po trgovačkim lancima, uzimamo kontroliranu hranu koja je dobrog roka i kvalitete, koja se može upotrijebiti u pučkim kuhinjama i u socijalnoj samoposluzi. Nastojimo i mi doprinijeti da se hrana ne baca  jer zaista ima jako puno ljudi kojima je ta pomoć potrebna, kazala nam je to Mirjana Tadić, voditeljica Caritasa Zadarske nadbiskupije.

– Imamo preko 400 korisnika pučkih kuhinja, preko 220 k0risnika svaki dan dobije obrok na svoju kućnu adresu, preko 600 korisnika je u pučkoj kuhinji. Znači, svaki mjesec mi za njih moramo pripremiti pakete, osnovne namirnice koje oni očekuju, ali zahvaljujući našem trudu i podršci lokalne zajednice mi u tome uspijevamo i trudimo se pratiti sve natječaje koji će doprinijeti smanjenju siromaštva. Želja nam je da svi oni koji ne znaju da se potaknu da mogu doći ovdje kod nas, uzeti obrok jer zaista u ovo vrijeme i u našoj zauzetosti ne bi trebali kopati po kontejnerima, mi imamo ekipu koja to može opslužiti i koja može pripomoći našim sugrađanima, naglasila je Tadić.

Što se tiče dvije pučke kuhinje koje pokriva Caritas Zadarske nadbiskupije, one imaju oko 400 korisnika.

– Netko uđe, netko iziđe, ali do 400 obroka se kuha. I 600 korisnika je u socijalnoj samoposluzi. Naši prioriteti su višečlane obitelji jer one najviše osjete teret ove krize tako da je broj članova daleko veći. Isto tako, imamo i neplaniranih koji dođu i uvijek se više kuha u kuhinji, nije to samo 400 obroka. Uglavnom, svi oni koji su u potrebi mogu biti zadovoljeni zahvaljujući stalnoj potpori i Grada i Županije i naše nadbiskupije, naglasila je.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...