Muškarac u Španjolskoj mora platiti odštetu bivšoj ženi za sve neplaćene kućanske poslove u braku

Španjolski sud odredio je poduzetniku da svojoj bivšoj supruzi i majci njegovo dvoje djece isplati 204 tisuće eura kao kompenzaciju za 25 godina neplaćenih kućanskih poslova. Prema pravomoćnoj presudi objavljenoj u Malagi, osim kompenzacije, bivšoj supruzi Ivani Moral mora plaćati 500 eura mirovine mjesečno te 400 i 600 eura dvjema kćerima, prenosi Index.

U nesvakidašnjoj brakorazvodnoj parnici, sutkinja Laura Ruiz Alaminos do brojke od 204 tisuće eura došla je tako što je izračunala minimalnu mjesečnu plaću profesionalne spremačice za toliko godina koliko je par proveo u braku.

– Vrlo je jasno da se radi o slučaju zlostavljanja i prekida svih mojih primanja nakon razvoda braka. Nakon razvoda moje kćeri i ja ostale smo doslovno bez svega. Godinama sam ulagala svoje vrijeme, energiju i ljubav u vlastitu obitelj, suprugu sam uvijek bila potpora u poslu, a djeci majka, a često i otac. Nikad nisam imala pravo na vlastite financije, sve je bilo na suprugovo ime, objasnila je Ivana.

Bračni par se vjenčao 1995. godine, ali je 48-godišnjakinja 2020. godine konačno zatražila razvod. Za vrijeme trajanja njihovog braka, njezin sad već bivši suprug sagradio je uspješan posao koji mu je omogućio kupnju skupocjenih automobila i farme maslinovog ulja čija je cjelokupna vrijednost procijenjena na 4 milijuna eura.

Međutim, kada je njegova starija kći navršila 16 godina, otac je odbio plaćati joj nastavak školovanja zbog čega je morala početi raditi kako bi si sama uspjela otplatiti studij. Moral je potpisala predbračni ugovor kojim si je njezin suprug osigurao zadržavanje stečenog bogatstva i podjelu zajedničke imovine. Nakon zatraženog razvoda, dobila je pola kuće i ništa više. U jednom je trenutku zaključila da to nije dovoljno.

– Razlog zbog kojeg sam odlučila obratiti se medijima bio je taj što sam željela da žene znaju da možemo tražiti otplatu za kućanske poslove kada postoji sporazum o razdvajanju dobara, objasnila je Ivana, a njezina odvjetnica je dodala:

– Ova presuda predstavlja rad svih žena u sjeni koje, bez sumnje, predstavljaju temeljnu potporu u osobnom, bračnom i familijarnom smislu tijekom mnogo godina, tako da je bivši suprug mogao razviti svoju profesionalnu karijeru i porast bogatstva koje u trenutku rastave nije želio podijeliti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...