Nakon usvajanja dokumenata na 24. sjednici Turističkog vijeća TZ Zadarske županije, održana je i 7. sjednica Skupštine

Skupština Turističke zajednice Zadarske županije održala je u četvrtak 23. ožujka 2023.
godine svoju 7. sjednicu na kojoj je usvojeno Godišnje financijsko izvješće o poslovanju
Turističke zajednice Zadarske županije za 2022. godinu i Izvješće o izvršenju Programa rada
za 2022. godinu kao i Izvješće o radu Turističkog vijeća za 2022. godinu.

Na sjednici je također usvojeno Izvješće neovisnog revizora o stručnom nadzoru nad radom TZ Zadarske županije za 2022. godinu sukladno članku 16. Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, a članovima je predan i Revidirani godišnji financijski izvještaj za 2022. godinu neovisne revizorske kuće sukladno Zakonu o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija koje se svake godine objavljuje na mrežnim stranicama TZ-a.

Sjednicu je vodio predsjednik Turističke zajednice Zadarske županije župan Božidar Longin, a direktorica Mihaela Kadija je članovima Skupštine obrazložila godišnje financijsko izvješće o poslovanju Turističke Zajednice Zadarske Županije za 2022. g. i Izvješće o izvršenju Programa
rada za 2022. godinu.

Članovima Skupštine predočene su informacije o ostvarenom turističkom prometu u 2022. godini u Zadarskoj županiji. Ukratko, turistička godina u statističkom pogledu završila je izuzetno uspješno. Uspoređujući realizaciju s predpandemijskom 2019. godinom, Zadarska županija među najuspješnijima je u Hrvatskoj i to s 2% više noćenja u komercijalnom smještaju.

TZZŽ je ostvarila 11,3 milijuna kuna prihoda od turističke pristojbe što je 3% više nego što je planirano za tu godinu, te 1.67 milijuna kuna turističke članarine, što je 4,5% više. Ostvareni su rashodi u iznosu 97.5% planiranog i to 13,76 milijuna kuna, a prijenos se koristi za ostvarivanje aktivnosti u prvoj polovici sljedeće godine i do značajnijih priljeva u srpnju i kolovozu.

Ukratko o izvršenju Programa rada i aktivnostima

U Zadarskoj je županiji u 2022. godini ostvaren turistički promet od 1.931.564 dolazaka, odnosno 14.886.275 noćenja. U odnosu na 2021. godinu to predstavlja 26% više dolazaka te 17% više noćenja. Realizacija u odnosu na 2019. godinu je 96% u dolascima i 98% u noćenjima.

U ukupnoj strukturi domaći gosti su ostvarili 314.678 dolazaka i 3.685.638 noćenja dok su strani gosti ostvarili 1.616.886 dolazaka te 11.200.637 noćenja.

Turistička zajednica Zadarske županije sudjelovala je u 2022. i aktivno bila uključena u izradi strateških dokumenata na državnoj razini putem anketa i radionica, dok je za potrebe analize tržišta samostalno provela projekt istraživanja koji je pružio uvid u motivaciju i navike gostiju Zadarske županije. U tu svrhu se angažirala renomirana međunarodna tvrtka za istraživanje Ipsos d.o.o, treća agencija u svijetu za istraživanje tržišta, a rezultati će biti prezentirani javnosti putem medija. Govoreći o razvoju turističkog proizvoda značajno je istaknuti kako TZ Zadarske županije posljednjih godina intenzivno radi na razvoju i jačanju upravo outdoor odnosno aktivnog turizma koji je prepoznat kao proizvod s najvećim potencijalom.

Posebice su brojne aktivnosti usmjerene na razvoj ciklo-turizma i pješačkog turizma, a svakako i na nautički te komplementarni ruralni turizam. Nastavljen je unos pješačkih i biciklističkih ruta na Outdooractive, najvećoj europskoj platformi za segment boravka u prirodi („outdoor“). U 2022. nastavilo se sa razvojem ciklo/pješačko-turističkih projekata diljem županije a s ciljem obogaćivanja turističke ponude uređivanjem bike i pješačkih ruta što će poboljšati snalaženje ciklo-turista na destinaciji. Nastavilo se sa snažnom promocijom važnog turističkog proizvoda – nautičkog turizma između ostalog sudjelovanjem u serijalu u „Wind Masters Croatia“ za Nautical Channel gdje se prikazuju destinacije Zadarske županije, zatim putem dočeka gostiju s cruisera, a također i izradom sadržajne i korisne nautičke brošure.

Značajne aktivnosti TZ Zadarske županije u 2022. bile su usmjerene na razvoj eno-gastro turizma. Tako je, kao jedan od oblika suradnje s Udrugom vinara Zadarske županije, podržala nastojanja članova Udruge u podizanju razine znanja i kvalitete vlastitog rada, između ostalog i putem sommelijerskog tečaja, te sudjelovala je u uspješnom predstavljanju vinara Zadarske županije u u Zagrebu 19. ožujka. U organizaciji TZ Zadarske županije te u suradnji sa Zadarskom županijom, upravnim odjelom za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove, u Zadru je 22. ožujka održano 1. izdanje susreta Dani vina i gastronomije Zadarske županije.

Pored toga, TZ Zadarske županije je podržala Wine EnoGASTRO Vip Event, međunarodnu konferenciju vinskih, ugostiteljskih i gastronomskih znalaca kao i Zadar Wine festival, najveći festival vina u Dalmaciji, 6. „Talent & Passion“ udruge JRE Hrvatska, kao i Grand Chapitre, susret prestižne udruge gastronoma. Kao i prethodnih godina TZ Zadarske županije je kandidirala subjekte iz Zadarske županije za Projekt Suncokret ruralnog turizma Hrvatske 2022.

U 2022. godini nastavilo se s projektom označavanja kvalitete u obiteljskom smještaju „WELCOME“ i to organizacijom 5 besplatnih edukacija za male iznajmljivače. Edukacije su se, uz Zadar, održale na destinacijama s većim izazovima razvoja turizma, i to na otocima Dugi otok, Ugljan-Pašman, te u zaleđu – u Benkovcu i Gračac što je posebno oduševilo tamošnje iznajmljivače i druge vezane skupine.

Temeljem Javnog poziva Turistička zajednica Zadarske županije je dodijelila potpore za čak 55 događanja odnosno njihove marketinške aktivnosti. Dodijeljene su potpore i temeljem Javnog poziva namijenjenom razvojnim programima/projektima neposredno povezanih s turističkim proizvodom gdje je pravo na potporu ostvarilo 20 subjekata. Temeljem Javnog poziva namijenjenog programima DMK (agencijama) odobreno je i isplaćeno je 6 potpora.

Turistička zajednica Zadarske županije je još u prosincu 2021. godine započela sa snažnim aktivnostima promocije najvažnijih i najatraktivnijih turističkih proizvoda Zadarske županije na ključnim tržištima, a koje su se provodile sve do kraja 2022. godine. Snažna on-line kampanja, za koju su udružena sredstva na svim razinama sustava kako bi se time pojačao učinak, provodila se na vodećim portalima ključnih tržišta na kojima se željelo ojačati prepoznatljivost i prisutnost.

Kampanja je bila podijeljena u 3 vala od kojih je val pozicioniranja bio najveći i najduži jer mu je glavni cilj bio stvoriti opću svijest i potaknuti ljude da posjete zadarsku regiju. Provodio se od veljače do svibnja na tržištu Njemačke, Austrije, Poljske, Češke, Italije, Slovenije, Velike Britanije, Francuske, Nizozemske, Belgije, Mađarske, Slovačke i Skandinavije. Uslijedio je val za poticanje rezervacija u razdoblju od svibnja do srpnja, ovisno o tržištu. Treći je val on-site kampanja koja je odrađena u srpnju i kolovozu, a ciljala goste koji su stigli na odredište i kojima se predstavljaju različite aktivnosti u kojima mogu sudjelovati. Četvrti val (See You Soon) provodio se od prosinca 2022. do kraja siječnja 2023. s ciljem što ranijeg poticanja potencijalnih posjetitelja na dolazak u destinaciju.

Odabrana su tri ključna tržišta – Njemačke, Austrije i Nizozemske – s potencijalom za rani „booking“, te je kampanja provedena u suradnji s najvećim medijskim kućama na svakom tržištu. Korišteni su vizualno snažni formati o kojih se ističe digitalno vanjsko oglašavanje (DOOH) s preko 1.500.000 pregleda. Od početka godine su se kontinuirano provodile i kampanje u tisku (uz prijenos na digitalno), putem top globalnih medija, ali i na specijaliziranim medijima, kao i domaćem tržištu. Odrađena je promocija Zadarske županije u brojnim renomiranim izdanjima, između ostalog, u britanskom i poljskom National Geographic Traveleru, The Guardianu, francuskim časopisima Plein Air i Petit Futé, austrijskom magazinu Gute-Reise i njemačkom OutdoorWelten&Wander Magazinu, talijanskom portalu Turismo Itinerante, slovenskim medijima Dnevnik, Delo i Večer i mnogim drugima. U domaćim medijima oglašavala se eno- gastro ponuda i aktivni turizam s ciljem stvaranja motiva za dolaske domaćih gostiju u PPS razdoblju.

U 2022. TZ Zadarske županije nastavila je sa snažnim aktivnostima komunikacije putem društvenih mreža. Pored profila na Facebooku i Instagramu, u 2022. godini Zadar Region je aktivan i na Tik-Toku. TZ Zadarske županije je u 2022. godini nastavila s redovnim aktivnostima organizacije studijskih putovanja stranih novinara, blogera i agenata, pa je tako organiziran prihvat više od 100 predstavnika medija – novinara, blogera i influencera iz 19 zemalja. Također je na studijskim putovanjima u Zadarskoj županiji ugošćeno više od 150 predstavnika organizatora putovanja agenata.

Udruženo oglašavanje je TZ Zadarske županije provela s nositeljima smještajne ponude te smo nastavili s podrškom strateškim projektima i marketinškim suradnjama s važnim avioprijevoznicima i organizatorima putovanja. Podržani su posebni projekti i programi koji su postigli veliku medijsku pozornost kao što je Cro Race, Svjetski odbojkaški FIVB Challenger Cup, Europsko prvenstvo mažoretkinja i Sport Media Festival.

U 2022. godini, TZ Zadarske županije je nastupila na 9 svjetskih turističkih sajmova, samostalno ili zajedno s regionalnim turističkim zajednicama Dalmacije i Like te turističkim subjektima i lokalnim TZ-ima Zadarske županije.

Nastavljeno je s unapređenjem web stranice www.zadar.hr kroz ažuriranje tekstova, objavljivanja vijesti, događanja i noviteta, a izvođena je adaptacija generalne tražilice na web stranici, kao i tražilice smještaja, te produkcije novog prikaza evenata. Za suradnike i partnere odnosno predstavnike turističkih zajednica, lokalne samouprave, kao i gospodarskih subjekata u županiji, u razdoblju od 14. do 17. studenog 2022. godine organizirano je sadržajno studijsko putovanje u Sloveniju, prvu državu na svijetu koja je u cijelosti proglašena Zelenom destinacijom svijeta.

Ciljevi su bili upoznavanje s održivim turizmom Slovenije, načini poticanja razvoja u regijama u kojima nije moguće razvijati turizam temeljen na “suncu i moru”, cjelogodišnji turizam u kontinentalnom i ruralnom dijelu, te kako iskoristiti potencijale regije kroz promišljeni razvoj ruralnog turizma i osmišljavanje visokokvalitetne gastronomske ponude, outdoor aktivnosti, očuvanje tradicije i starih zanata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...