Nije samo crvenilo i iritacija: Ovo su najčešći simptomi konjuktivitisa

Konjuktivitis ili upala očne spojnice javlja se u različitim oblicima, od blage upale sa suzenjem do jake upale koja uzrokuje oštećenje i odumiranje tkiva.

Konjunktiva ili očna spojnica je prozirna, glatka i sjajna sluznica koja povezuje stražnju površinu vjeđa i očnu jabučicu. Konjunktivitis ili upala očne spojnice se javlja u različitim oblicima i varira od blage upale sa suzenjem do jake upale koja uzrokuje oštećenje i odumiranje tkiva, a dana sje najčešća bolest očiju u razvijenim zemljama svijeta, prenosi N1.

Najčešći simptomi konjuktivitisa su:

Crvenilo očiju
Bol ili osjećaj pečenja u očima
Svrab ili iritacija očiju
Suze
gusta ili tečna sekrecija koja može uzrokovati stvaranje kore na kapcima
Osjetljivost na svijetlost
Natečeni očni kapci

Kako nastaje konjuktivitis

Uzroci konjuktivitisa su različiti, a poteškoće se mogu javiti kada je oko izloženo nečistoći, dimu cigarete, smogu i suhom zraku, pri dugotrajnom boravku za računalom i sl. Alergije, infekcije i povezanost s nekim drugim bolestima također mogu biti uzroci konjunktivitisa. Zarazni konjunktivitis uzrokovan je virusima i najčešće se prenosi kontaktom. Alergijski konjunktivitis spada u vrstu konjunktivitisa koji nisu zarazni. Najčešći uzroci su mu pelud, životinjska dlaka i kozmetika. Također postoji i bakterijski konjunktivitis.

Liječenje konjuktivitisa

Liječenje konjuktivitisa ovisi od uzroka infekcije. Ako je konjuktivitis uzrokovan bakterijama, vaš liječnik će vam vjerojatno prepisati antibiotike u obliku kapi ili masti za oči. Ako je uzrok virusna infekcija, liječenje će biti usmereno na ublažavanje simptoma, a obično se preporučuje korištenje vlažnih obloga na očima i primjena kapi za oči koje ublažavaju simptome, piše CityMagazine.

Ako je konjuktivitis uzrokovan alergijama, liječenje se obično sastoji od korištenja antihistaminika ili drugih lijekova za alergije, kao i izbjegavanja izloženosti alergenima. Kod iritacije kemikalijama ili stranim tijelima u oku, liječenje obično uključuje uklanjanje uzroka iritacije i primjenu kapi za oči koje ublažavaju simptome.

Jako je važno napomenuti da se kod konjuktivitisa može javiti širenje infekcije na drugo oko. Stoga, jako je važno da često prati ruke i izbjegavati trljanje očiju kako bi spriječili širenje infeksije. Također, preporuča se prestanak nošenja leća dok se osoba liječi od konjuktivitisa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...